Брайвик твърди, че се е радикализирал в затвора

Брайвик
Норвежкият десен екстремист Андерш Брайвик, убил през 2011 г. 77 души, заяви, че се е радикализирал в резултат на продължителната си изолация в затвора, съобщи Франс прес.
 
"Станах по-радикален. Бях радикал в началото, но през последните пет години станах много по-радикален", каза Брайвик на третия ден от апелативния процес, в който участва.
 
Прокуратурата обжалва съдебно решение, че с държането му в изолирана килия частично се нарушават човешките му права. През март м. г. по-нисша съдебна инстанция постанови, че норвежката държава е нарушила забраната за "нехуманно и унизително" отношение, записана в Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.
Според защитата на осъдения режимът в затвора го е направил "умствено уязвим".
 
Адвокатът му Ойстен Стурвик настоява условията, при които Брайвик изтърпява наказананието си, да бъдат смекчени.
 
"Радикалността е може би най-тежката последица от изолацията, на която съм подложен", заяви Брайвик на днешното заседание.
 
Държавата оспорва твърдението, че Брайвик е изолиран, като изрежда многобройни дейности, в които му е предложено да участва, възможността да поддържа връзки с външния свят, многобройните му контакти с надзирателите, медицинския персонал, със свещеници, адвокати и с посетител. 
 
Процесът, воден от съображения за сигурност в затвора в южния град Шиен, където лежи Брайвик, се очаква да продължи до 18 януари, а присъдата да бъда постановена през февруари.
 
На 22 юли 2011 г., дегизиран като полицай, Брайвик повече от час стреля по участници в летен лагер на младежката организацията на Норвежката работническа младеж на остров Ютьоя и уби 69 девет души, повечето тийнейджъри. Малко по-рано същия ден той уби осем души, взривявайки бомба близо до централата на правителството в Осло. 
 
През август 2012 г. масовият убиец бе осъден на 21 години затвор с възможност за безсрочно удължаване на присъдата. В затвора 37-годишният екстремист разполага с три помещения с удобства, може да гледа телевизия, да играе видеоигри или да използва уреди за фитнес. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?