Бракониер застреля четирима в Австрия и е под полицейска обсада във ферма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима полицаи и шофьор на линейка бяха убити в Австрия от заподозрян бракониер, предадоха световните агенции във вторник. Въоръженият мъж се барикадира в селскостопанска сграда, която е обкръжена от специални полицейски части и на мястото са изпратени дори танкове. Стрелецът е тежко въоръжен и стреля по обкръжилите го около 100 служители на специалните служби.

Според съобщението на вътрешното министерство полицията е блокирала района около фермата в Мелк, град в провинция Долна Австрия на около 70 км западно от Виена.

От специалните служби описват ситуацията като "ужасна и много експлозивна". Опитите да влязат в контакт със стрелеца чрез негови роднини са се провалили.

Говорителят на министерството Карл-Хайнц Грундбьок разказа, че в понеделник през нощта при получен сигнал за бракониерски лов и опит за арест въоръженият мъж е застрелял двама полицаи и шофьор на линейка в близкия град Анаберг. Впоследствие още един полицай, който бе обявен за изчезнал, бе открит убит от огнестрелно оръжие в патрулната си кола. Четвърти полицай е ранен, но няма опасност за живота му.

Грундбьок не потвърди публикации на австрийски медии, че автомобилът на заподозрения в бракониерство се е повредил при бягството му и затова той похитил полицейска кола и взел полицай за заложник, след което го застрелял. Говорителят каза само, че въоръженият мъж е бягал с кола, когато се сблъскал с полицията, а после застрелял полицай от спецчастите "Кобра", чиято кола хлътнала в канавка край пътя.

Преследваният мъж прострелял и убил шофьора на линейката, докато оказвал първа помощ на ранения полицай, а после застрелял втори полицай на пътно заграждение.

Според австрийската телевизия ОРФ стрелецът е на 55 години. "Ди Пресе" съобщава, че името му е Алоиз Х. Той имал разрешение за лов, но само за дребен дивеч, а отстрелвал елени, при това по особено жесток начин, според лесничеите. Напоследък в горите около Анаберг намирали трупове на елени без глави, обикновено на поляните край пътя. Известно е, че бракониерът има законно регистрирани шест единици оръжие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?