Бракувани са над 50 кг месни продукти при проверки в магазини

Ветеринарни инспектори от Държавния ветеринарно-санитарен контрол бракуваха 55 кг месо при проверки на магазини на столичния Женски пазар, пазар “Краснодар” в Бургас и тържище в Пловдив, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в четвъртък.

Инспектирани са били условията за съхранение, документите за произход, записите по системите за самоконтрол, срока на годност, етикетировката и маркировката на продуктите в обектите и др. Проверките са част от кампанията “Коледата безопасна”.

В Бъргас са били съставени актове за 750 лв. и между 150 и 200 лв. на два месни магазина, които нямали документи. Бракувани са 28 кг агнешко месо, 10 кг мляно свинско месо и 5,5 кг. сурова наденица.

На Женския пазар в София са открити 12 кг колбаси без етикети и с изтекъл срок на годност, за което санкцията е между 500 и 1 000 лв. Инспекторите издадоха и предписание на магазин за риба и рибни продукти за осигуряване и подреждане на необходимия инвентар в обекта.

В Пловдив бяха проверени два магазина за хранителни стоки и един специализиран обект за продажба на месо и месни продукти. При проверката не бяха констатирани нередности.

Кампанията “Коледата безопасна” е ежегодна инициатива на в. “Стандарт” под патронажа на министъра на земеделието и храните, чиято цел е да изостри вниманието на потребителите преди новогодишните празници.

Споделяне

Още от Бизнес