Бранимир Ботев е назначен за зам.-министър на туризма

Бранимир Ботев

Бранимир Ботев е назначен за зам.-министър на туризма, съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник.

 

Председателят на надзора на винарната "Долината на розите“ и на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България и член на управата на Националния борд по туризъм и на "Деловая Россия“- Европа събра най-голяма подкрепа на туристическия бранш от всички шест номинации на хора за поста. Зад неговата кандидатура застанаха 30 туристически организации и явно той е бил предпочетен от премиера Пламен Орешарски, макар миналата седмица вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева да каза, че няма консенсус около назначението.

 

Досега Ботев е бил член на Консултативния Бизнес научен съвет при министъра на земеделието и храните. През 2012 г. е бил член на управата на "Деловая Россия“, а през 2008 г. – в ръководството на Националния борд по туризъм. През 2007 г. е бил член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки (CEPS)-Брюксел.

 

През 2006 г. Бранимир Ботев е бил председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. В периода 2002-2004 г. е председател на Надзорния съвет на Винарска изба "Розова долина“, Карлово, сочи разпространената от правителството негова визитка.

 

Съосновател и съпрезидент е на Българо-Белгийската Асоциация „Best2Be“. От 1999 г. до 2000 г. е член на Управителния и Научния Съвет на Европейския институт по публична администрация, а преди това е бил старши съветник и секретар на Съвета по администрация в Министерския съвет. От 1988 г. до 1992 г. Ботев е генерален директор на Междуправителствения френско-български център за подготовка на висши стопански кадри "Марком“. През 1988 г. е работил във Франция с екипа на президента Франсоа Митеран.

 

През 1987 г. новият зам.-министър е бил генерален директор на Института по маркетинг. Преди това е бил съветник по управление на министъра на леката промишленост, както и управител на българо-германското търговско дружество "ИБИКО“.

 

Ботев е дипломиран магистър по "Социология“ с профил "Социално управление“ от Софийския университет. Специализирал е "Стратегическо управление и маркетинг“ във Франция. Владее френски, английски, руски и арменски език.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?