Браншът ще посочва корумпираните чиновници в туризма

Браншът ще посочва корумпираните чиновници в туризма

Представителите на браншовите организации в туризма ще посочват в анкетни карти кои чиновници от Държавната агенция за туризъм (ДАТ) не работят добре, съобщиха във вторник от Националния борд по туризъм.

Този вид оценка била предложена от новия председател на ДАТ Анелия Крушкова, уточниха от организацията.

Чужденци изхарчили над 2 млрд. евро за почивка у нас през 2006 г.

Над 2 млрд.евро са приходите на България от международен туризъм през миналата година, съобщиха в понеделник от Държавната агенция по туризъм. В сумата не са включени приходите от транспорта. Най-много чужди туристи са пристигнали от страните – членки на Европейския съюз – над 51 на сто.

още

“Влязох в сектора отвън и напълно сама”, каза Крушкова след срещата си с представителите на всички туристически организации. Тя предупреди служителите си, че само ако ѝ “замирише на корупция”, служителят, чието име е замесено в подобна схема, ще бъде освобождаван от заеманата длъжност, без да се крие името му.

Работещите в сектора предприемачи също ще помагат да се изкарват “на светло” схемите за подкупи като посочват с кои имена на служители от държавната агенция биха свързали корупционната практика.  

Крушкова уточни, че ще насочи усилията си да включи финансирането на туристическия продукт към различните оперативни програми. Според нея трябва да се направи преглед на ефективността на досегашните инвестиции в туристическия сектор. И с наличната база да се прецени какъв тип туристи може да привлече страната ни. Трябва да си представим как ще изглеждат днешните хотели по морския бряг след 10 години, коментира новият председател на туристическата агенция.

Крушкова уточни, че след около месец отново ще се срещне с браншовите организации, за да обсъдят основните проблеми като ДДС, европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и рекламната стратегия на страната ни за големите международни изложения.

График за категоризацията на новите туристически обекти в страната, ще изготви Крушкова. По данни на държавната агенция към момента категория чакат 825 обекта.

Прогнозата на ведомството е, че през тази година категоризация ще получат около 1600 туристически обекта.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?