Браншовици искат омбудсманът да се намеси срещу строителния регистър

Браншовици искат омбудсманът да се намеси срещу строителния регистър
Националният омбудсман да сезира Конституционния съд за противоконституционност на строителния регистър, поискаха в сряда ръководителите на Съюза за стопанска инициатива, Асоциацията за инфраструктурно развитие, Българската предприемаческа камара, Националната асоциация на строителите на жилища в България и Националната строителна федерация.

Те считат, че новият Закон за централния професионален регистър на физическите и юридическите лица, извършващи строителство, нарушава конституционното право на сдружаване на браншови организации. То се подменя с казионната формация - строителна камара, която ще води регистъра на фирмите от бранша, каза заместник-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев.

Регистрацията да се води от доброволна конфедерация на съществуващите браншови работодателски организации, искат браншовиците. Това предложение е било записано в текстове на закона, подготвен от организациите, който обаче е бил променен в хода на приемането му в парламента.

Новият закон предвижда министърът на регионалното развитие и благоустройство или упълномощено лице да разпрати писма - покани до около 2500 строителни фирми, които да приемат устав и да изберат ръководство на новата формация.

Браншовиците смятат, че сами трябва да сформират конфедерация, която да излъчи управителен съвет и той да назначи мениджмънта на строителния регистър. Така би имало действително делегиране на административните функции от държавата на браншовите организации, смята Дечев.

Ако омбудсманът не сезира Конституционния съд, петте организации ще търсят съдействие от парламентарно представените партии за промени в закона.

Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?