Браншовици не искат предизборни промени в Закона за туризма

Туристическият бранш се обърна с декларация към председателя на Народното събрание Георги Пирински, в която се настоява да не се включва в законодателната програма на 40-то НС до края на мандата второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Основанията на бизнеса да иска замразяване на двата законопроекта за промени в Закона за туризма - на Министерски съвет и на група депутати от НДСВ е, че глобалната криза и активните действия на преките конкуренти на България, предполагат създаването на правителствена Антикризисна програма, а не поредния 17-ти кърпеж на закона, пълен с недоразумения и спорни моменти.

Браншовите организации ще предложат свои антикризисни мерки, които да бъдат приети на предстоящото заседание на Националния съвет по туризъм на 23 февруари.

Големите браншови организации в туризма заявяват още веднъж, че няма да допуснат да бъдат "сдружавани насилствено, недемократично и по тоталитарен маниер в образувания като Национална туристическа камара или каквато и да било измислена структура, защитаваща частни и корпоративни интереси", се казва в съобщение подписано от 11 сдружения.

Има се предвид предложението на народната представителка от НДСВ Мариана Костадинова за създаването на Национална туристическа камара. Проверка на организациите показа, че нито една страна в света няма национална структура, която да се нарича туристическа камара. В Европейския съюз партньори на властта са национални туристически организации, които членуват в European Travel Commission. Аналогиите с Националната лозаро-винарска камара, председателствувана от депутата от НДСВ Пламен Моллов, са неточни и некоректни, смятат от бранша.

Заради кризата туристическите организации се опасяват от 35% спад на руския пазар, 50% по-малко скандинавски туристи, 25 % намаление при германските летовници и 15% спад на британския пазар.

Вече е констатиран срив от 50% на туристите за зимния сезон в "Пампорово" и общо 15% спад за всички зимни курорти.

От миналата година различни сдружения настояват държавата да отдели 8 милиона евро, с които да субсидира издаването на входни визи за руските туристи, както и спешно да отдели 20 милиона лева за реклама на българския туризъм. В Кипър руските туристи това лято ще влизат с безплатни визи, които ще се плащат от правителството, мотивират се от бранша.

Статистиката показва, че миналата година 250 000 руски туристи са оставили у нас средно по 1 000 евро на човек. Турция отменя таксите върху самолетните билети за туристическите пътувания от Русия, с което цената на полет на Москва-Анталия става 85 евро, информира браншът за политиката на конкурентните ни държави.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?