Браншовият зам.-министър е уволнен заради забавен биорегистър

"Биопродукти": Грешките са още в заданието, подготвено от предишното ръководство на МЗХГ

Браншовият зам.-министър е уволнен заради забавен биорегистър

Заради забавяне на регистъра за биологично производство в понеделник е уволнен зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов, съобщиха от правителствената пресслужба. Остраняването му е по искане на агроминистъра Десислава Танева.

"Причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ",Биологично земеделие" на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени", посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Танева е поискала оставката на Чавдар Маринов в петък, но той е отказал да я подаде, стана ясно от обясненията му пред бТВ. Това е станало, след като земеделският министър получила много сигнали, предимно от животновъди, за грешки в данните в биорегистъра. Данните се въвеждат от контролиращите биопроизводителите лица. Те пък се контролират от земеделското министерство. Биорегистърът беше направен от държавната фирма "Информационно обслужване" и е ресора на Чавдар Маринов.

Той беше назначен на поста от предшественика на Танева - Румен Порожанов по предложение на бранша. Това стана след протести на производители на плодове и зеленчуци.

"Аз съм избран като заместник-министър от бранша и винаги съм защитавал интересите на сектора. Тя (Танева - бел.ред.) винаги е казвала, че съм ангажимент от предишния министър - Порожанов, а тя на негово място никога не би назначила човек от бранша, по-скоро би подала оставка" - така Маринов коментира създалата се конфликтна ситуация пред бТВ.

Той изтъкна, че има подкрепата на бранша да остане на поста си.

От асоциация "Биопродукти" признават, че има проблеми с биорегистъра, но твърдо подкрепят Маринов. Причината е, че смятат, че отговорността за неуредиците с регистъра е на предишното ръководство на земеделското министерство.

"Заданието за този регистър е направено преди той (Маринов – бел.ред) да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър. От проведените срещи в Министерството с експерти от МЗХГ и ДФЗ, останахме с убеждение, че дори и ключови експерти в двете структури не са били наясно с параметрите на заданието и как този биорегистър ще бъде интегриран с различните системи за обмен на информация между двете структури. Недомислиците в регистъра са страшно много и някои от тях са практически нерешими. Въпреки това през последните месеци бяха положени огромни усилия, бяха проведени много срещи между изпълнителите на регистъра, експертите от МЗХГ и ДФЗ, контролирощите лица и БАБ, на които повечето от проблемите намериха решение. Без яснота остава въпроса как ще се реши проблема с биопчеларите и биоживотновъдите, предвид ежедневните промени по отношение на животните и пчелните семейства от една страна, и изискването за засичането на данни между различни регистри /опериращи с различни референтни дати/, от друга. Ако към момента има неизчистени грешки в регистъра, то вината за това е основно на контролиращите организации и/или поддържащите регистъра – "Информационно обслужване", които трябваше да извършат корекциите в срок", пишат от асоциация "Биопродукти" в отворено писмо до медиите.

Чавдар Маринов отбеляза, че в момента България има първия положителен предварителен одитен доклад на Европейската комисия за биопроизводителите, след като няколко години преди това имаше проблеми и санкции от страна на ЕК. Това даде възможност за допълнителни 40 млн. евро, за да може да бъде отворена отново мярката за биопроизводство по ПРСР през Кампания 2020.

Чавдар Маринов беше на различна позиция с министър Танева и по отношение на веригите. Той потвърди, че проблеми с търговските вериги има, но увери, че се работи по отстраняването им. Според него първо държавата е трябвало да покаже ангажираност към производителите, като купува стоките им за социално слаби, а чак след това да изисква и от веригите, стана ясно от обясненията му.

"Държавата трябваше да покаже социална ангажираност и веднага във всички болници, училища, детски градини, държавната администрация - да започне да се консумира българска храна. Това трябваше да се направи и да се каже на производителите "Това искаме да направите и вие", каза Чавдар Маринов.

"Няма как земеделецът да откъсне един домат и да го предостави в магазина. Има структури, през които стоката трябва да мине. Няма нищо по-ценно ние, като потребители, да консумираме българска храна. Но всичко трябва да се случи по реда", допълни той.

Според Маринов в кризата е най-важно да се опази човешкият живот. По думите му местата, които не изпълняват противоепидемичните мерки, би следвало да бъдат затворени, а всички пазари трябва да се проверяват.

Заместник-министърът на земеделието обясни, че още с първото си влизане във ведомството е изготвил пакет от мерки, като една от тях е да се намали ДДС на храните на 5%, а за биологичните храни ставката да е 0%. Според него това би довело до намаляване на цената на крайния продукт.

Предложени са намаляне на ДДС на храните на 5% и премахването му за биохраните, това предложение обаче е било отхвърлено след среща с икономическия министър Емил Караниколов.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?