Брат на депутат от ДПС е заподозрян като лидер на банда силоваци

Групата е била ангажирана за следене и побой на убит данъчен шеф

Димитър Аврамов. Сн.: БГНЕС

Брат на депутат е задържан преди ден при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата по подозрения, че ръководи банда, занимаваща се със силово разрешаване на спорове, съобщиха от държавното обвинение.

По неофициална информация на Mediapool става въпрос за роднина на народния представител от ДПС Димитър Аврамов, който преди бе част от групата на ГЕРБ, но бе изключен от нея и премина в организацията на движението на Ахмед Доган в родния си град Монтана.

Заедно с брат му, чийто имена разследващите не уточняват, обвинения са получили още трима души, един от които към момента изтърпява присъда за незаконно притежание на оръжие в Бургаския затвор.

"Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за "наказателни акции" срещу конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица", се посочва в съобщението на спецпрокуратурата.

По делото има и данни, че бандата е била ангажирана да следи и нанесе побой на покойния вече шеф на звено "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов. Както е известно, той бе застрелян посред бял ден в центъра на София на 19 декември м.г. и по-късно почина от раните си. До момента обаче МВР не разполага със заподозрян за стрелбата.

В тази връзка от спецпрокуратурата уточняват, че "сред основните задачи на разследващите дейността на престъпната група е да установят дали нейни участници, или лица, на които са възлагани поръчки за насилствени действия, имат връзка с покушението над данъчния служител".

Преди година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Димитър Аврамов във връзка с корупционното дело срещу него, започнало преди 5 години. През август 2013 г. държавното обвинение предаде на съд Аврамов и тогавашния общински съветник в Плевен Методи Петков за търговия с влияние.

Аврамов бе арестуван по обвинение, че е получил 100 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя. Методи Петков бе привлечен по делото като помагач.

Преди две години Софийски градски съд оправда изцяло Аврамов и Петков. По протест на прокуратурата, Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на първа инстанция. След като подсъдимият бе избран за народен представител в 44-то Народно събрание, процесът бе спрян.

Преди да стане подсъдим за корупционната афера, Аврамов доби скандална известност още в началото на първия управленски мандат на ГЕРБ с това, че семейната му фирма за птицепроизводство работеше без комплексно разрешително и при нарушаване на санитарно-защитна зона в Монтана. Въпросното дружество "Гала инвест холдинг" АД бе финансирано и по Програма "САПАРД".

Димитър Аврамов влезе в историята и като първия депутат, санкциониран за конфликт на интереси, след като се нареди сред вносителите на законопроект, предвиждащ собствениците на ниви да ги предлагат при продажба първо на арендаторите. Заедно с Десислава Танева бяха изправени пред съда, тъй като имаха участия във фирми, наели земи и получиха глоби от по 5000 лева.

Споделяне

Още от България