Братът на Батко глобен заради конфликт на интереси

Единият от братята на скандалния бивш шеф на пътната агенция Веселин Георгиев – Батко бе признат за виновен, че е укрил конфликт на интереси и бе глобен с 2500 лева от Районния съд в Сливен в петък.

Емил Георгиев е признат за виновен, че като член на съвета на директорите на пътно-строителната фирма "Биндер" е подал невярна декларация по закона за обществени поръчки. В документа той не е обявил, че брат му е шеф на пътната агенция, която му е възложила договора.

По 2500 лева глоба трябва да платят и изпълнителният директор на "Биндер" Динко Пенев и членът на съвета на директорите на фирмата Жеко Желязков. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок.

Самия Веселин Георгиев е подсъдим заради раздаването на обществени поръчки на фирмите на братята си. Поредното заседание на делото, което върви в полза на Георгиев, ще се проведе в края на месеца.

Батко отговаря за това, че от октомври 2006 г. до ноември 2007 г. като длъжностно лице с отговорно служебно положение е нарушил Закона за обществени поръчки, за да набави облага за братята си Емил и Бойко Георгиеви, като е възложил договори за ремонт на пътища на свързаните с тях фирми "Биндер" и ИНМАТ.

Заради този случай, който бе последван от ареста на двама чиновници от пътната агенция за корупция, Европейската комисия замрази парите по предприсъединителната програма ИСПА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?