Братът на Пепи Еврото не успя да оглави Окръжната прокуратура във Враца

Обвинителят Емил Петров, брат на шефа на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището Пепи Еврото, не успя да оглави Врачанската окръжна прокуратура в четвъртък. Той бе кандидат за ръководния пост заедно с Десислав Начков, макар че за разлика от него, никога не е работил на това инстанционно ниво в местното държавно обвинение.

През последните три години Емил Петров бе командирован в Софийската градска прокуратура (СГП) от Районната прокуратура във Враца. През това време той пое няколко особено значими казуси, като например делото срещу енергийния бос Богомил Манчев, което така и не бе довършено.

Преди гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС) Петров нашумя с обстоятелството, че копира почти едно към едно концепцията на ръководителя на СГП Христо Динев и я представи пред съдебните кадровици, за което писа "Капитал" преди ден.

Този него подход не бе подминат от Галина Карагьозова от ВСС, която го попита дали е заимствал пасажи от визията за развитие на СГП на Динев. Отговорът на Петров бе, че я бил чел, както и "концепциите на всички кандидати, включително на външните кандидати за Окръжния съд във Враца".

"Винаги се стремя да вкарам в своята работа неща, които са полезни", добави прокурорът с уточнението, че "ние работим по едни и същи критерии, никой не може да измисли нещо различно".

Попитан как според него ще бъде приет във Врачанската окръжна прокуратура, след като не е работил в нея нито ден, за разлика от Начков, прекарал там последните 12 години, Петров демонстрира увереност, че колегите му ще го посрещнат добре. Добави и, че докато е бил в долната инстанция, те се намирали в една и съща сграда.

По повод прозвището на брат си "Еврото", обвинителят коментира, че "клеветите в тази страна не трябва да бъдат превръщани в истина".

В крайна сметка Петров получи едва 6 гласа подкрепа срещу 12 "против" и трима "въздържал се". Опонентът му Начков също не събра необходимите 13 гласа, като за него гласуваха 8 членове на ВСС, 7 бяха "против", а шестима се въздържаха.

Споделяне

Още по темата

Още от България