Братът на Румен Петков съди военното министерство

Братът на Румен Петков съди военното министерство

Ген. Володя Цветанов, брат на депутата от БСП Румен Петков, и ген. Валентин Цанков са завели съдебни дела срещу заповедите на министъра на отбраната за освобождаването им от длъжност.

В отговор на въпрос на Меdiapool, oт Министерството на отбраната съобщиха, че двама военни аташета, чиито имена бяха обявени от Комисията по досиетата, съдят ведомството за освобождаването им от длъжност.

Военният министър Аню Ангеров съобщи по-рано, че отзовава Володя Цветанов и ген. Валентин Цанков заради работата им за бившите служби.

От МО потвърдиха неофициално, че двамата са завели дела.

Володя Цветанов бе военен аташе в Киев, а Валентин Цанков във Вашингтон. Преди това Цветанов беше главен инспектор на МО.

Аню Ангелов се възползва от възможността да ги отзове, тъй като за това не е нужен указ от президента, както при връщането на посланиците.

Четирима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, вече съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София. Дела са завели посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Според справка на МО става ясно още, че в периода 2010-2011 г. срещу ведомството са заведени седем трудови дела.

Четири от тях са висящи, две са приключили с влезли в сила съдебни решения в полза на ищците. Едно дело е приключило в полза на Министерството на отбраната.

Един човек е бил възстановен на работа след дело.

Още по темата
Още от България