Братът на Траян Бъсеску е осъден на 4 години затвор

Братът на Траян Бъсеску е осъден на 4 години затвор

Апелативният съд в град Констанца окончателно потвърди присъдата от четири години затвор на Мирча Бъсеску – брат на бившия румънски президент Траян Бъсеску. Присъдата е по обвинение за корупция, съобщи БГНЕС, позовавайки се на местните медии.

Мирча Бъсеску се е признал за виновен по обвинения, че е взел подкуп в размер на 600 000 евро в замяна на обещание за оказване на влияние върху съда и прокуратурата в страната с цел освобождаване от наказателна отговорност на престъпния бос Санду Ангел.

Бъсеску ще лежи общо една година и два месеца в затвора, тъй като прекара дълго време задържан у дома си, както и в предварителния арест. Другият обвиняем по делото – бизнесменът Мариан Капатане, който е бил посредник при предаването на парите, получи присъда от три години затвор.

В страницата си в социалната мрежа "Фейсбук" бившият държавен глава посочи, че няма да коментира решението на съда във връзка с делото на брат си.

През май румънската прокуратура обяви, че разследва самия Траян Бъсеску за пране на пари. Разследването е във връзка с последователно сключване на няколко договора за покупко-продажба на недвижими имоти в периода октомври 2000 г. - май 2005 г.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?