Братът на убиеца от Тулуза остава в ареста по подозрение за съучастие

Братът на убиеца от Тулуза ще остане в ареста, докато следователите установят дали е съучастник в престъпленията, съобщи в неделя френската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Абделкадер Мера бе арестуван в сряда, когато полицията бе обкръжила брат му Мохамед, убил преди това трима войници, три еврейски деца и един равин.

"Разследването на полицията откри сериозни и допълващи се улики, които свидетелстват за неговото съучастие в престъпления, свързани с предполагаема терористична дейност", се казва в съобщение на прокуратурата в Париж.

Следователите ще се опитат да установят дали 29-годишният Абделкадер Мера трябва да бъде съден. Той вече е познат на френските служби за сигурност заради съдействието му при вербуването на млади радикални ислямисти за Ирак през 2007 г.

В хода на предварителното следствие Абделкадер заяви, че се гордее с постъпката на брат си. По-малкият брат на Абделкадер - 23-годишният Мохамед Мера - бе убит в четвъртък след ожесточена престрелка с полицията и 32-часова обсада на жилището му в Тулуза.

При разговорите с полицаите, които се опитваха да го накарат да се предаде, Мера, който застреля трима войника и след това три деца и един мъж в еврейско училище , заявил, че съжалява само че пропуснал "връщането на класовете в европейското училище", което щяло да му позволи да убие повече деца". Това твърди вестник "Журнал дьо диманш", цитиран от Франс прес.

Според полицаи, които са участвали в преговорите при операцията по залавянето на Мохамед Мера, продължила 32 часа, убиецът признал, че изпитал "безкрайно удоволствие", когато хладнокръвно убил три деца и един преподавател пред еврейското училище "Оцар Хатора" на 19 март и трима военни между 11 и 15 март в Тулуза и Монтобан.

Той обяснил, че не искал да свърши като камикадзе, за да може да има повече акции, "да види жертвите си", "да ги пипне", да ги заснеме, посочва седмичникът, цитирайки думи на следователите.

Във вещите на Мохамед Мера е била намерена камера с много "красноречиви" изображения, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят