Братовчед на Кадафи определи обвиненията срещу Саркози като "божие наказание"

Братовчед на Кадафи определи обвиненията срещу Саркози като "божие наказание"

Обвиненията срещу бившия френски президент Никола Саркози са божие наказание за ролята му в подкрепяния от НАТО бунт, при който беше свален и убит либийския лидер Муамар Кадафи, заяви неговият братовчед Ахмед Гадаф Алдам, цитиран от Асошиейтед прес.

Алдам, който в момента се намира в Кайро, заяви пред АП, че знае за милионите евро, за които се смята, че Саркози е получил от правителството на либийския авторитарен лидер.

 

Повечето либийци, участвали в превеждането на средствата, са в затвора, мъртви или се опасяват да не бъдат ликвидирани, добави той.

Френските следователи проучват обвинения, че режимът на Кадафи е дал на Саркози 50 милиона евро за кандидат-президентската му кампания през 2007 година. Бившият френски държавен глава отрича всички обвинения.

По време на президентския мандат на Саркози Франция застана начело на водената от НАТО въздушна кампания в подкрепа на либийските бунтовници.

Синът на покойния либийски лидер Сейф ал Ислам Кадафи заяви, че е готов да предостави на френското следствие доказателства за незаконното финансиране на предизборната кампания на Саркози, предаде ТАСС, цитирайки отговорите му на въпроси, зададени от телевизия "Африканюс".

Сейф ал Ислам твърди, че разполага с доказателства и че самият той е бил свидетел на предаването на аванса, извършено в Триполи. Първата вноска била получена от Клод Геан, ръководител на предизборната кампания на Саркози.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят