Братя Диневи впрягат свети мощи в привличането на туристи

Поклоннически туризъм ще се развива в Несебър и курортното селище Свети Влас, обяви в сряда директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който освен като историк, патриотичен възпитател, публицист и политик се изяви и като туристически мениджър.

Идеята била на предприемачите братя Диневи, с които предния ден проф. Димитров се завърнал от Турция с ценна реликва - частица от мощите на Свети Власий. Светият предмет щял да бъде дарен на едноименната църква в Свети Влас, която е възстановена от предприемачите, и да стане основна притегателна сила за български и други пилигрими.

Братята, известни като притежатели на луксозни туристически селища, яхтени пристанища и скъпи собствени яхти, смятат да изградят храма "Свети Свети Кирил и Методий" в Несебър. В плановете им е и възстановяването на църквата "Свети Андрей Първозвани" в Свети Влас.

Според Божидар Димитров храмът "Свети Власий" щял да се превърне в част от маршрута за поклоннически и исторически туризъм. В района на църквата има аязмо, водата на което лекувала очни болести. В този маршрут могат да бъдат включени петте манастира в Свети Влас, Несебър и Емона, както и 20-те църкви в региона.

Споделяне

Още от Бизнес