Братя Домусчиеви купуват Нова ТВ за 185 млн. евро

Повечето бизнеси на Кирил и Георги Домусчиеви са общи

Сделката за прехвърлянето на "Нова броудкастинг груп", в която влиза втората по големина частна телевизия в страната - Нова телевизия, беше официално обявена в петък. Шведската компания "Модърн таймс груп" (Modern Times Group) публикува официално съобщение, че прехвърля своите 95% в "Нова броудкастинг груп" на компанията "Адванс Медиа груп", чиито собственици са Кирил и Георги Домусчиеви.

Цената на сделката е 185 млн. евро. Тя предвижда "Адванс Медиа груп" да придобие изцяло Нова телевизия и мажоритарен дял от интернет компанията "Нет инфо".

За толкова MTG първоначално бяха договорили продажбата на "Нова броудкастинг груп" на компания на чешкия милиардер Петър Келнер. След като сделката беше блокирана от българската Комисия за защита на конкуренцията, от MTG обявиха, че се отказват от договорките с Келнер и търсят нов купувач на активите си в България.

По неофициална информация преговори са се водили с Домусчиеви и със собственика на БТК Спас Русев. По-рано през седмицата излезе неофициална информация, че купувачът е предпочел офертата на Домусчиеви. Това беше потвърдено официално в петък.

Сделката трябва да бъде одобрена отново от Комисията за защита на конкуренцията, която спря прехвърлянето на Нова на Келнер с мотива, че купуваната компания е прекалено голяма.

Ако сделката получи зелена светлина от КЗК, за първи път една от големите частни телевизии в страната ще стане собственост на българи, които досега официално не са се занимавали с подобен бизнес. До момента и бТВ, и Нова са били притежание на големи международни компании, които развиват медиен бизнес.

От информацията на сайта на Нова телевизия става ясно, че има договорка "Адванс Медиа груп" да придобие и останалите 5% от компанията. Те се притежават от досегашния директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел.

"Нова броудкастинг груп" се състои от седем телевизионни канала. Компанията включва и онлайн бизнес. В нея работят 650 души. Приходите от продажби за миналата година са 213 млн. лева, а оперативната печалба е 41 млн. лева.

MTG купи Нова през 2008 г. за доста по-висока цена от тази, на която сега продава бизнеса си у нас. Преди десетина години шведската компания плати 620 млн. евро за кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева", собственост на гръцката "Антена груп". Преди това "ЕмТиДжи" притежаваше само тв канала "Диема".

"Сделката с "Адванс Медиа груп" ще осигури развитието на Нова, която мениджърът Дидие Щосел и неговият екип превърнаха във водещата медийна група в България. Искам да благодаря на всички, които работиха за този успех. Прехвърлянето на Нова е в унисон с нашето стратегическо решение да намерим нови собственици на компаниите ни извън Швеция", обясни президентът на MTG Йорген Мадсен Линденман, цитиран от пресцентъра на компанията.

"Инвестицията ни в "Нова броудкастинг груп" е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на Нова. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на "Нова броудкастинг груп" за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Не на последно място, ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на Нова като "българската телевизия" със запазването и включването в програмите на все повече български сериали, филми и развлекателни програми", коментира Георги Домусчиев, който е изпълнителен директор на "Адванс Медиа груп", цитиран на сайта на Нова телевизия.

Кирил Домусчиев e coбcтвeниĸ нa "Лyдoгopeц", нa фapмaцeвтичнитe заводи "Xювeфapмa", "Биoвeт", ĸaĸтo и нa "Πapaxoдcтвo Бългapcĸи мopcĸи флoт" и дpyги. Също така държи на концесия пристанище Бургас. Негов съдружник в почти всички компании е брат му Георги.

И преди сделката за Нова Домусчиеви имат бизнес отношения с медийната група. Те са собственици на "Футбол про медиа", която държи правата за излъчване на Първа футболна лига. Мачовете пък се предават в каналите на "Нова броудкастинг груп", която държи правата за първенството. През годините Кирил Домусчиев е изразявал несъгласие с начина, по който по каналите се коментират мачовете от първенството.

От 2014 г. Кирил Домусчиев е и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). През последните години бизнес организацията демонстрира близост с властта. Домусчиев дори обяви, че КРИБ подкрепя вицепремиер Валери Симеонов, срещу когото протестираха майки на деца с увреждания. Някои от членовете на КРИБ останаха изненадани от действията на председателя и обявиха, че позицията в защита на Симеонов не са обсъждана с тях.

Преди това обаче Домусчиев и Симеонов публично не показваха толкова добри отношения. Заради бизнесмена Симеонов предизвика един от поредните скандали в управляващата коалиция. Причината бяха законови поправки, които щяха да спестят на Домусчиев 58 млн. лева неустойка заради неизпълнени ангажименти при приватизацията на Български морски флот. Тогавашният вицепремиер и лидер на НФСБ Симеонов директно обвини коалиционните си партньори, че се опитват да спасят "редник Киро". След скандала законовите поправки бяха оттеглени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?