Братя Галеви - "нови възрожденци"

Братя Галеви - "нови възрожденци"
Председателят на общинския съвет в Дупница Явор Тодоров сравни с възрожденци двамата бизнесмени, подвизаващи се доскоро в града му - Пламен Галев и Ангел Христов, които в сряда се събраха в ареста.

Пламен Галев бе арестуван в началото на декември, а съдружникът му Ангел Христов само преди един ден.

Галев е с обвинение за изнудване, а Христов – за организиране на престъпна група, като се очаква същото обвинение да бъде отправено и към Галев.

Обществена тайна е, че Дупница на практика е владение на двамата бизнесмени, което даде основание да бъде наричана частен град.

Времето и историята ще си кажат думата

Пред БНР в четвъртък Тодоров призова "времето и историята" да си кажат думата какво е значението на Галев и Христов за развитието на Дупница, синтезирайки по този начин "безрезервната" си подкрепа за тях.

След ареста на Галев преди месец почти хиляди хора от Дупница подкрепиха подписка в защита на "братята", определяйки благодеянията им като една "Българска Коледа" за града, само че целогодишно.

Дупница е почти феодално владение на Галеви, без чиято благословия не може да се развива никакъв бизнес, нито да се предприеме каквото и да било начинание на местната власт. Страхът владее дупничани, които не смеят нито да се оплачат, нито да се зарадват, че феодалите им са арестувани, защото не са сигурни какво ще им се случи, ако те бъдат освободени.

Говори се, че Галеви са затворили очите и на представителите на властта в града, за да бъдат напълно безнаказани на местно равнище.

Предишният кмет Първан Дангов преди две години се опита да потърси помощ срешу Галеви от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, който дори посети в Дупница, постоя и си замина, без да вземе никакви мерки. Миналата година излезе наяве тайна среща на Петков с Галеви, което коства поста на бившия министър.

Преди месец, когато в ареста влезе Пламен Галев, Общинският съвет на Дупница прие декларация в негова защита, която дори бе отнесена в съда в София. Декларацията бе подписана и от кмета Атанас Янев, както и от повечето общинари в града, което, според Първан Дангов, който сега е общински съветник от БСП, говори колко много общинарите са зависими и свързани с братята Галеви.

Леко на заден ход в подкрепата за Галеви

В четвъртък общинският шеф Явор Тодоров направи уточнението, че подкрепя Галеви в качеството им на членове на т.нар. консултативен съвет към кмета Янев за развитието на Дупница и се застрахова, че не може да вземе отношение към обвиненията на прокуратурата.

В същото време кметът на града Атанас Янев каза пред БНР, че до него не са идвали никакви сигнали или оплаквания за рекет, за който са обвинявани двамата бизнесмени.

По повод поисканата му оставка от общинските съветници от "Атака" и съветника Дангов, които го обвиниха в нерегламентирани връзки с Галеви, кметът заяви, че не се е венчал за службата си, но и не е кмет на "Атака", а на дупничани.

Янев каза още, че е бил изненадан от ареста на Ангел Христов. За извършената ден по-рано акция на спецчастите в Дупница, когато бяха прибрани приближените на братя Галеви Владимир Ангелов - Стъклето и Апостол Чакалов – Тоци, той научил, когато от полицията поискали човек от общината да присъства при обиска на счетоводната къща, обслужваща фирмата на Стъклето.

Бизнесменът с въпросния прякор има договор с общината за поддръжка на зелените площи, а иначе е изпълнител на поръчки за рекет на Галеви.

За договора между общината и Стъклето кметът каза, че той щял да се изпълнява без пари, защото близкият до Галеви щял да "дарява" възнаграждението си на дома за деца "Олга Стоянова".

Практиката на "даренията" е въведена от Галеви и всеки бизнесмен плаща, за да може да извършва дейност.

"Всичките ни усилия са насочени да изпълним това, което сме обещали на хората и да направим града по-хубаво място за живеене”, подчерта Янев.

Дупничани чакат да мине страхът им

"Хората в Дупница са сащисани от това, което се случи в последните дни. Те малко и не вярват, свикнали са някой безнаказано да се движи по улиците на града, да "всява респект", или по-скоро страх, и предполагам, че ще изчакат и все повече ще започнат да говорят против Галеви", смята бившият кмет на Дупница от СДС Пламен Соколов.

На въпрос защо жителите на града харесват и защитават Галеви или поне така говорят, Соколов отвърна, че това "харесване" може да буди само смях.

"Навремето така са искали подпис в защита на ТКЗС", отговори той.

"Такава подписка може да се направи само по единствен начин – насилствено. Призовавам ви да дойдете и да видите как всяка вечер се чука на вратата и се иска насилствено подпис", каза Соколов.

"Поискахме съдействие от държавата, когато заявихме, че в Дупница има организирана група, но не получихме никакво съдействие от нея преди години", каза още той и препоръча да не се вярва на твърденията, че Галеви били въвели и поддържали реда и чистотата в града.

Споделяне

Още по темата

Още от България