Върховният съд реши:

Братя Галеви получават по 5 години затвор

Пламен Галев отърва строгия режим след като съдът обяви бандата им за невъоръжена

Братя Галеви получават по 5 години затвор

Върховният касационен съд (ВКС) даде в петък ефективни петгодишни присъди на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, за участие в организираната престъпна група за рекет и изнудване.

Присъдата на лидера на групата Пламен Галев се намалява с 2 години, защото бандата му бе счетена за невъоръжена. Присъдите на ВКС са окончателни.

Двамата получиха съответно седем и пет години затвор от Софийския апелативен съд за сформиране и лидерство на въоръжена престъпна банда за рекет. Престъплението на Галев и Христов е, че са принудили Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма "Сити транс" ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. ВКС приема, че по този начин "братята" са ощетили Миланов с над 82 000 лева.

Върховният касационен съд намалява наказанието на Галев, защото не приема, че е бил лидер на "въоръжена" престъпна група, за което се полагат повече години зад решетките. "Разоръжаването" на бандата на практика не засяга неговия съдружник Ангел Христов. ВКС намалява неговата присъда по този текст от НК от пет на четири години затвор, но Христов ще трябва да излежи другото си по-голямо наказание от пет години, дадено по обвинението за изнудване.

Двама ще излежават присъдите при "общ" режим, реши още ВКС. Заради отпадането на обвинението за "въоръжената" банда е отменено и наказанието на Пламен Галев да отбие наказанието си в условия на "строг" режим.

При постановяване на присъдата си Софийският апелативен съд е приел, че тъй като двама от групата на Галеви - Владимир Ангелов – Стъклето и Апостол Чакалов – Тоци са имали разрешителни за носене на оръжие и са носили такова, то цялата група може да се счита за "въоръжена".

Според ВКС решението е необосновано, тъй като законът изисква оръжието да се използва по време на престъплението, за да може съдът да се позове на този текст от Наказателния кодекс. В случая прокуратурата не е събрала доказателства, че някой от бандата е използвал оръжие и присъдата се изменя в тази ѝ част.

Галев и Христов получават минималните предвидени от закона присъди за рекет, които в техния случай са от 5 до 15 години затвор. Върховният съд посочва, че смекчаващо вината обстоятелство е чистото им съдебно минало, а утежняващото е, че са изнудвали Пламен Миланов в продължение на повече от две години.

ВКС не приема доводите на апелативния съд, който смята за утежняващо обстоятелство факта, че двамата са намерени за виновни за извършването на 2 престъпления - организирана престъпна група и рекет.

ВКС потвърждава още, че Галев трябва да плати 10 000 лева глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си в полза на държавата,а Христов е глобен със 7000 лева и конфискация на 1/4 от имуществото му. Наказателният кодекс допуска конфискация в размер до половината от тяхното имане. Двамата ще трябва да платят солидарно и 5000 лева обезщетение на Миланов, както и 2000 лева на друг от потърпевшите свидетели - Иван Павлов. В началото на 2009 година по искане на комисията за конфискация съдът запорира имущество на Галеви за 4.5 милиона лева.

Върховният съд оправдава изцяло Георги Блатски, защото той е осъден единствено за участие в престъпна група за сплашване с лидер Ангел Христов, която се разпадна по време на съдебния процес и Блатски остана единственият ѝ член.

ВКС потвърждава 4-годишната присъдата за Апостол Чакалов за участието му в бандата и в изнудването на Миланов. Георги Градевски – Конана е осъден на 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок заради нанесен от него побой на човек в дискотека "Фейсис" на 8 ноември 2008 г. Владимир Ангелов - Стъклето получи ефективна присъди от 4 години зад решетките.

Пламен Галев и Ангел Христов ще излежат най-много 4 години и половина в затвора, тъй като вече са били шест месеца в следствения арест. Двамата успяха да излязат на свобода срещу 100 000 лева гаранция през юни 2009 година, защото бяха издигнати за депутати от специално формираната за целта "Партия на либералната алтернатива и мира".

Ако Галев и Христов получат правото да работят в затвор, то те няма да престоят там повече от 3 години. Има опции за освобождаване и преди трите години за добро поведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?