Братя Галеви ще отбият наказанието си на 4 минути път от къщи

Затворническото общежитие в Самораново

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, ще отбият петгодишното си наказание в затворническото общежитие в село Самораново. А то се намира на 2.8 километра или на 4 минути път с кола от прословутата резиденция на двамата в село Ресилово.

 

От Кюстендилската окръжна прокуратурата съобщиха, че общежитието в Самораново е единственото от открит тип в този съдебен район, а по закон и по присъда те трябва да изтърпят наказанието си там.

 

В четвъртък Върховният касационен съд измени присъдата на долната инстанция, която осъди Пламен Галев на 7 години затвор при първоначален строг режим на 5 години общ режим. Решението бе взето, защото ВКС не прие, че бандата на Галеви е била въоръжена.

 

Ако присъдата на Софийския апелативен съд бе потвърдена, Пламен Галев щеше да лежи в затвора в Бобов дол.

 

Наказанието на Ангел Христов остана непроменено – 5 години при общ затворнически режим.

 

Преди да бъдат отведени в Самораново, двамата ще преминат двуседмична адаптация в приемното отделение на затвора в Бобов дол. В срок до седем дни от публикуването на решението на ВКС, прокуратурата трябва да го изпрати в Окръжния съд в Кюстендил, която да възложи на държавното обвинение изпълнение на присъдата.

 

"Според закона лишените от свобода за първи път и с наложени присъди до пет години, изтърпяват наказанията си в затворнически общежития от открит тип при първоначален общ режим. Там те имат право да получат подходяща работа", съобщават от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

 

Галеви излежаха предварително в Софийския централен затвор 6 месеца от своите петгодишни присъди. Ако работят през цялото време на изтърпяване на наказанието, техните присъди ще бъдат сведени до 3 години с право на предсрочно освобождаване за добро поведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?