Братя Прошек посрещат "на чаша бира" на Сан Стефано

Столичани и гостите на София вече могат да изпият чаша бира с легендарните братя Прошек. Пред някогашната "Пивоварница. Братя Прошекови", на площад "Братя Прошек" срещу БНТ в София, във вторник бяха открити фигурите на Георги и Богдан Прошек, седнали около кръгла маса с халби в ръка.

Скулптурата е дело на проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и арх. Станислав Константинов и е изваяна по случай 170 години от рождението на големия брат - Георги Прошек. Паметникът е създаден с дарение на "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт". Композицията е израз на почитта и уважението към делото на братя Прошек - забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата, между които Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика.

"Това са необикновени хора - велики, изключително благородни, мъдри, талантливи и добри, добри, та повече няма накъде…Те са направили толкова много за нашата клета държава. Чудя се как толкова години всичко това е останало покрито от знанието на българина, което е ужасно. Тази скулптура е най-малкото, което заслужават“, каза при откриването на композицията проф. Чапкънов.

"Сред строителите на съвременна България има много чужденци от различни части на света. Несъмнено братята Прошек изпъкват сред тях. Те са оставили толкова дълъг списък с постижения, че няма да стигне времето да се изброи всичко… първата печатница, керамична фабрика, най-модерната пивоварна по българските земи, градоустройството на нашия план, първия застроителен план. Това са основите на съвременна София, градът такъв, какъвто го познаваме“, заяви зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов.

Паралелно с откриването на скулптурата, на втория етаж в "Сан Стефано Плаза“ е поставена и документалната фотоизложба "Българските чехи“, проект на БТА и Държавна агенция "Архиви“. Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките държавници, интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в страната ни и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовно развитие на нацията в края на ХІХ и началото на ХХ век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни и др.

Посланикът на Чехия в България Душан Щраух изтъкна, че се радва, макар и след много години, че се открива паметник на братята, които не са избледнели в съзнанието на българския народ.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?