Братята Качински загубиха изборите в Полша

Братята Качински загубиха изборите в Полша

Премиерът на Полша Ярослав Качински призна поражението на своята партия на предсрочните избори, предадоха световните агенции. Консервативната партия на братята-близнаци отстъпва с доста пред либералните съперници.

Експертите не изключват след сформирането на новото полско правителство отношенията с Русия да се затоплят.

Според последните данни 32.2 процента от бюлетините са за партията "Право и справедливост" на братята, което им осигурява166 места в новия парламент. Опозиционната формация „Гражданска платформа” на Доналд Туск печели изборите, получавайки 41.2% от гласовете и вземайки 250 от 460-те места в Сейма.

Така Ярослав Качински ще освободи премиерското кресло, което заема от юли 2006 г. За най-вероятен негов наследник се счита Туск.

Братът-близнак на Ярослав – Лех Качински, обаче остава във властта като президент още три годи и като държавен глава ще може да блокира много от действията на Туск, ако стане министър-председател.

"Гражданска платформа" обеща да подобри отношенията на Полша с европейските  страни, които значително пострадаха по време на управлението на братята Качински.

Темата за отношенията с Русия не бе акцент на предизборната кампания, но наблюдатели в Москва и Варшава вече се опитват да прогнозират какви ще са връзките между двете страни при новото правителство.

"Русия има нужда от подкрепата на Полша при реализацията на енергийните ѝ проекти в Европа", коментира пред ББС руският политолог Павел Святенков. Според него поради тази причина Москва е заинтересована от добри отношения с Полша, за да не блокира Варшава бъдещите споразумения между ЕС и Русия.

Досега Полша заплашваше да възпрепятства влизането на Русия  в  Световната търговска организация и подписването на ново споразумение между Москва и ЕС, ако не бъде решен въпросът с вноса на полското месо и месни продукти. Русия забрани този импорт в края на 2005 г., обвинявайки полските партньори в неспазване на санитарно-хигиенните изисквания и препродажба на месо от трети страни като полско. Според Варшава продукцията е нейна, съответства на стандартите на ЕС и ембаргото носи политически характер.

Според Святенков, по времето на братята Качински Полша винаги се е противопоставяла на общоевропейската централизация и при идването на власт на Туск тази тенденция ще бъде заменена от  по-лоялно отношение.

Полският журналист Зигмунд Дзинчаловский коментира, че новото правителство ще се опита да предприеме малки стъпки за сближаване на позициите с Русия, но това ще зависи повече от поведението на Москва към Европейския  съюз и каква роля ще бъде определена на Варшава в този процес.

"Навярно ще се промени езикът на полската външна политика към съседните страни. Преди всичко това вече няма да е езикът на конфронтацията, който обичаха Ярослав Качински и неговият външен министър Анна Фотига", коментира Дзинчаловский.

За създаването на необходимото мнозинство на "Гражданска  платформа" явно ще ѝ се наложи да влезе в коалиция с класиралата се на четвърто място Полска селска партия, която събра 9.2 на сто от гласовете и си осигури 35 места в Сейма.

На трето място се нарежда "Левица и демократи" на бившия президент Александър Квашневски с 13% от гласовете или 52 места

„Благодаря на всички, помогнали да върнем надеждата на поляците“, заяви лидерът на спечелилата партия Доналд Туск.

Председателят на парламентарния комитет на новите управляващи Богдан Здроевски каза пред  Ройтерс, че ще се прекратят преговорите със САЩ за разполагане на система за противоракетна отбрана на територията на Полша, докато американската страна не предложи достатъчни гаранции за сигурност. Освен това „полските войски трябва да се изтеглят от Ирак през 2008 г., защото нашата мисия е вече завършена“. Подобна заявка даде още преди предсрочните избори Доналд Туск в  интервю за агенция „Новости“.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?