Братята, обвинени за смъртта на Тодор, са със забрана да напускат страната

Във Враца се организира протест с искане за справедливи наказания

Братята, обвинени за смъртта на Тодор, са със забрана да напускат страната

Прокуратурата забрани на братята Иван и Десислав Дамянови, заподозрени за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца, да напускат страната, съобщи държавното обвинение.

Вчера Десислав и Иван Дамянови бяха освободени под домашен арест. Те са обвинени за умишлено убийство по хулигански подбуди, като тези обвинения могат да претърпят промени спрямо резултатите от аутопсията и експертизите.

След две аутопсии в заключенията на медиците липсва причината, довела до смъртта на ученика. Експертите пишат, че нанесените му над 20 удара са му причинили болка и страдание, но не са довели до фаталния край.

Една от възможните причини за смъртта на момчето може да са сърдечни проблеми, но родителите на Тодор са категорични, че той не е имал подобни проблеми.

Тодор издъхна в болницата във вторник след побой на централна улица във Враца заради направена забележка. Първоначално биячите му бяха привлечени като обвиняеми за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда.

Това провокира остро обществено недоволство. Обвинител номер едно Сотир Цацаров прати прокурори от Върховната касационна прокуратура. Наблюдаващият прокурор повдигна нови обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди.

Снощи съдът пусна двамата братя под домашен арест. Близки и приятели следи гледането на мярката за неотклонение и решението на съда бяха възмутени от него. Заплашиха, че ще се вдигнат на бунт и ще се саморазправят.

Междувременно за събота вечер във Враца е планиран протест с искане за справедливост след смъртта на момчето.

Той е насрочен за 18:00 часа, като се очакват подобни събития и на други места в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?