Братята, обвинени за убийството във Враца, излизат на свобода

Иван и Десислав Дамянови са с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрият, прие САС

Братята Иван и Десислав Дамянови, обвинени за умишленото убийство на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца, излизат окончателно на свобода под гаранции от по 2000 лева, реши във вторник Софийският апелативен съд (САС).

Миналата седмица Врачанският окръжен съд определи "домашен арест" за двамата обвиняеми, приемайки, че няма категорични данни, че ударите, нанесени от тях по тялото на ученика са причината за смъртта му.

Това бе посочено и от втората инстанция с уточнението, че все още не е готова съдебно-медицинската експертиза, която трябва да изясни напълно как точно е загинал Тодор. Според заключенията за две аутопсии смъртта му не е причинена от ударите, нанесени му по време на спречкването с двамата братя.

Апелативните съдии мотивираха определението си и с това, че ученикът също е нанасял удари на обвиняемите, а и има доказателства, че е използвал бокс. Все още се очакват и заключенията на техническата експертиза на клип от трагичния инцидент, направен с мобилен телефон от свидетел.

САС посочи още, че по делото няма данни братята Дамянови да се укрият или да извършат престъпление, тъй като са установени постоянни адреси, а и с чисто съдебно минало. По тези причини магистратите отхвърлиха и на втора инстанция искането на прокуратурата за постоянен арест на обвиняемите.

Първоначално Иван и Десислав Дамянови бяха обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяйки лека телесна повреда на Тодор Йорданов. Това обаче предизвика протести във Враца, които провокираха главния прокурор Сотир Цацаров спешно да прати екип от Върховната касационна прокуратура да провери работата на колегите им в града. Резултатът бе, че Дамянови получиха по-тежко обвинение, въпреки че все още не е ясна причината за смъртта на ученика.

Впоследствие във Враца бе организиран и протест в защита на двамата братя, след като свидетел на трагичния инцидент, оказал първа помощ на Тодор, разказа пред медиите, че според него той е починал от сърдечен удар. По думите му момчето било в добро състояние след боя с братята, но изведнъж се свлякъл на земята.

Общински служител в града, който станал свидетел на сблъсъка между Тодор и братята Дамянови пък разказа, че момчето първо нападнало обвиняемите с бокс, но след това те го пребили. Според първоначалните заключения на аутопсията му по тялото му имало следи от над 20 удара, които обаче не са били фатални.

Споделяне

Още по темата

Още от България