Братята, уличени в митнически измами, ощетили бюджета с милиони левове

Братята Стоян и Васил Лазарови, които бяха уличени в митнически измами при внос на бразилско месо и други месни и млечни продукти, са ощетили бюджета с милиони левове. Това поясни пред БНР в понеделник служител на отдел “Стокова контрабанда” при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

В неделя от МВР съобщиха, че служители на ГДБОП са разбили мрежата, организирана от двамата братя със съдействието на митническия посредник Мила Георгиева, която оформяла фалшивите документи за вноса на стоката.

В понеделник служителят на дирекцията, който не оповести името си, обясни, че двамата братя по тази схема работят от десет години, като миналата година срещу тях е имало заведено следствено дело по същото деяние. Тогава двамата са закрили фирмите, чрез които са осъществявали вноса, и са открили нови, като са продължили дейността си.

Схемата е била проста – месото с произход от Бразилия, се обявява с цени, поне два пъти по-ниски от пазарните. Върху нереалните цени се начисляват мита и ДДС. Вътре в страната месото се продава на месопреработватели на реалната цена, като разликата от неплатените мита и ДДС организаторите на вноса прибират.

Така за миналата година са реализирани поне 500-600 вноса, обясни служителят на ГДБОП. Според експерти един внос е от около 20-23 т месо или внесеното количество за годината само чрез мрежата на двамата братя е около 12 хиляди тона. Борсовата цена на бразилското месо е около 700 евро на тон, а братята го обмитявали на два пъти по-ниска цена. Далаверите не може да са се извършвали без помощта на митнически служители.

Според експертите обаче, в митническата тарифа имало вратички, които позволявали да се осъществява внос на занижени цени, защото имало такива тарифни позиции.

Провеждането разследване не е можело да попречи на братята да продължат далаверите си, защото те са действали с други фирми и от митниците не е бил подаден сигнал за нарушението, което извършват, обясниха запознати.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?