Браун и Саркози призоваха за световна финансова реформа

Британският премиер Гордън Браун и френският президент Никола Саркози призоваха за световна финансова реформа.

В статия във вестник "Уолстрийт джърнъл", цитирана от БТА, двамата лидери посочват, че миналата година Европа изигра водеща роля пред лицето на световната финансова криза за преструктуриране на банковата система и укрепване на световната финансова система.

Европейският съюз бе в авангарда и в призивите за нов форум за икономическо сътрудничество на лидерите от Г-20, а в началото на кризата именно Европа насърчи финансовото стимулиране, което стана основен фактор за предотвратяване на превръщането на рецесията в депресия от световен мащаб.

"Днес ние отново трябва да поведем инициативата за изграждане на нов световен консенсус. Когато има кризи, цената им се плаща от данъкоплатците, докато акционерите и сътрудниците на финансовите институции се ползват от всички предимства при възстановяването на икономиката", се посочва още в статията на Браун и Саркози.

Тази криза ни накара да осъзнаем, че съвременната икономика не е национална, а световна и финансовите норми също трябва да са глобални. Затова трябва спешно да постигнем ново споразумение между световните банки и обществото, на което те служат, за компенсиране на рисковете на данъкоплатеца, ако банките фалират, и дисбаланса между рискове и възнаграждения в банковата система.

Браун и Саркози препоръчват на първо място да се въведе извънреден данък върху бонусите, тъй като бонусите за 2009 г. са резултат отчасти и от държавното подпомагане на банковата система.

Ясно е, че мерките, които трябва да се вземат, могат да бъдат единствено в световен план. Не може да се очаква отделните страни да се справят сами. Ако можем да намерим решение, което да се приложи последователно в големите икономики, тогава може би ще намерим начин да гарантираме, че при евентуална системна криза данъкоплатците няма да плащат за рисковете, поети от банковия сектор, изтъкват двамата политици.

За постигане на световна координация предлагаме нов процес на обсъждане и създаване на макроикономическа стратегия, като започнем от доклада на Международния валутен фонд за глобалния принос и осъществяването на обстойни дебати на срещата на Г-20, чийто домакин догодина е Южна Корея. Чрез този процес искаме да коригираме и избегнем натрупването на глобални дисбаланси, допълват пред "Уолстрийт джърнъл" Браун и Саркози, които предстои да се срещнат в Брюксел, за да обсъдят двустранното сътрудничество.

Споделяне

Още от Свят