Бразилия е обхваната от "хуманитарна катастрофа"

Бразилия е обхваната от "хуманитарна катастрофа"

Хаотичният подход на бразилските власти към кризата с коронавируса, без никаква "координирана и централизирана реакция", хвърли страната в "хуманитарна катастрофа", заяви днес хуманитарната организация "Лекари без граници", цитирана от Франс прес.

"Липсата на политическа воля да се действа правилно пред лицето на тази пандемия е причина за смъртта на хиляди бразилци", се посочва в изявление на неправителствената организация.

За малко повече от година вирусът отне живота на повече от 360 000 души в Бразилия, която е на второ място в света след САЩ по брой починали от заразата.

Здравната криза се изостри рязко през последните седмици, като само през март са починали над 66 000 души при средно над 3 000 смъртни случая на ден.

"През седмицата, започнала на 5 април, 11 процента от новите случаи в света са регистрирани в Бразилия, както и повече от една четвърт от смъртните случаи," отбелязва "Лекари без граници".

За неправителствената организация "тези числа илюстрират неспособността на властите да управляват здравната и хуманитарна криза в страната и да защитят бразилците, по-специално най-уязвимите, срещу вируса".

Президентът от крайната десница Жаир Болсонаро не спря да омаловажава мащаба на пандемията и критикува ограничителните мерки, предприети на местно ниво от кметове и губернатори на отделни щати, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус