Бразилия е отворена за помощ срещу пожарите, но ще решава сама как да използва парите

Перу и Колумбия предлагат пакт за спасяването на Амазония

Бразилия е отворена за помощ срещу пожарите, но ще решава сама как да използва парите

Бразилия заяви, че е готова да приеме чуждестранна помощ в борбата срещу пожарите в Амазония, но само ако тя определя как ще бъдат харчени средствата, предаде Ройтерс.

"Бразилското правителство, чрез своя президент, е отворено към получаването на финансова подкрепа от организации или отделни страни. С тези пари, когато влязат в страната, ще се разпорежда само бразилският народ", заяви президентският говорител Рего Барос.

Той добави, че бразилският суверенитет не подлежи на преговори, и по думите му Бразилия не е против диалога с Франция.

Изявлението на говорителя бе направено, след като губернаторите на щатите от бразилска Амазония заявиха пред президента Жаир Болсонаро, че парите им трябват, за да се борят с горските пожари в най-голямата тропическа дъждовна гора в света.

Това е и очевиден опит за успокояване на публичния скандал между президентите на Бразилия и Франция, отбелязва Ройтерс.

Отделно, дипломатически източник в столицата Бразилия заяви пред Ройтерс, че бразилското правителство е приело 10 милиона лири от Великобритания за борба с пожарите. Засега пресслужбата на Болсонаро не е открита за коментар на информацията.

По-рано вчера Болсонаро заяви, че иска френският президент Еманюел Макрон да оттегли отправените "обиди" към него, преди да обмисли дали да приеме предложението за помощ от страните от Г-7 на стойност 20 милиона долара.

Същевременно Перу и Колумбия призоваха останалите амазонски страни да участват в президентска среща следващия месец във връзка с пожарите в Бразилия и Боливия и да сключат пакт за опазване на най-голямата тропическа гора в света, предаде Ройтерс.

Срещата е насрочена за 6 септември в амазонския регион Летисия в Колумбия, съобщиха Лима и Богота след среща между перуанския президент Мартин Вискара и колумбийския Иван Дуке.

Вискара заяви, че срещата на 6 септември ще има за цел да обвърже отделните страни с общ план за опазване на дъждовните гори в басейна на р. Амазонка, който се поделя между Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам.

В петък левият боливийски президент Ево Моралес призова за извънредна среща на амазонските страни, но заяви, че "някои страни" са показали липса на интерес поради идеологически причини.

Моралес се е отправил към зоната на пожарите и лично е участвал в гасенето, предаде вчера боливийската осведомителна агенция Ахенсия боливиана де информасион. По собствените му думи с помощта на усилията, в които той се е включил, са били загасени четири малки огнища, но изразява опасение, че поради вятъра те може да се разгорят отново.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят