Бразилия е втора в света по заразени с коронавируса, Китай за пръв път с нула нови случаи

Президентът на Бразилия най-сетне сложи маска заради Covid-19, след като месеци наред отказваше да вземе мерки срещу заразата, която превзе страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилия, чийто президент Жаир Болсонаро отказа да вземе национални мерки срещу разпространението на заразата, за която твърдеше, че е "лек грип", вече е втора в света по брой заразени с новия коронавирус.

Бразилия изпревари Русия, която досега беше на втора позиция. Заразените в южноамериканската страна вече са почти 231 хиляди.

Бразилия все повече се приближава и до западноевропейските страни като Великобритания, Испания и Италия по брой на смъртните случаи. Те вече са над 21 000, като само за последното денонощие нараснаха с над 1000.

Рекорден брой смъртни случаи за последното денонощие - 479, регистрира и южната съседка на САЩ - Мексико, плюс нови 2960 заразени, сочат данни на здравното министерство в страната. Така там заразените са общо 62 527, а починалите - почти 7000.

В САЩ са регистрирани нови 1260 починали от Covid-19 за последното денонощие, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", който обобщава данните от различни източници в страната, предаде Франс пренс.

Така общият брой на смъртните случаи в САЩ сега е 95 921 при регистрирани в страната около 1.6 млн. заразени. САЩ са на първо място и по двата показателя в света. В момента столицата Вашингтон вече е на първо място в САЩ по темповете на разпространението на заразата.

Междувременно, през последното денонощие в Китай за първи път от януари не е регистриран нито един новозаразен с коронавируса, няма регистриран и смъртен случай, съобщи тази сутрин държавният комитет по хигиената и здравеопазването на страната.

Според съобщението в медицинските учреждения в Китай се намират още 79 пациенти с Covid-19 (трима са оздравелите за последния ден), като само при 9 от тях болестта протича в тежка форма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?