Бразилия избира президент, депутати, сенатори и губернатори

Дилма Русеф и Марина Силва се поздравяват след участие в предизборен тв дебат.

Над 142,8 милиона бразилци избират президент, 27 губернатори на бразилски щати, 513 депутати във федералния парламент, 1069 депутати в щатски парламенти и 27 сенатори, предаде Франс прес в неделя.

Президентът и губернаторите на щатите се избират по мажоритарен принцип на два тура. Депутатите се избират по пропорционален принцип в един тур. Съставът на Сената се подменя частично /27 сенатори от общо 81/, като те се избират по мажоритарната система в един тур.

Бразилците де факто гласуват пет пъти, но средно те ще упражнят правото си на глас за 40 секунди, заради електронните урни, използвани в страната от 1996 г., които ограничават рисковете от измами и позволяват бързо преброяване на гласовете.

Вотът е задължителен за бразилците между 18 и 70 години и факултативен за бразилците между 16 и 18 години и за бразилците над 70 години.

Изборните секции са отворени от 8 ч. местно време до 17 ч. местно време. Бразилия има три часови пояса, така че де факто последните изборни секции ще бъдат затворени в 22 ч. по Гринуич, а резултатите от президентския вот ще станат ясни в 3 ч. по Гринуич в понеделник.

Основни претенденти за президентския пост са настоящата президентка Дилма Русеф от Партията на трудещите се, социалистката и еколожка Марина Силва и представителят на социалдемократите Аесио Невис.

Русеф дойде на власт преди четири години с висока популярност, дължаща се на репутацията ѝ на добър управник с твърда ръка. Тя уволни шестима министри, заподозрени в корупция, разшири до 50 милиона души броя на хората, получаващи помощи в Бразилия, постави началото на програма за жилища за необлагодетелстваните и покани хиляди лекари от чужбина да запълнят недостига на лекари в страната. Популярността на Русеф обаче пострада заради протестите от лятото на 2013 г. срещу лошите обществени услуги и корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят