Бразилия изпревари Великобритания по брой заразени с Covid-19

Бразилия изпревари Великобритания по брой заразени с Covid-19

Бразилия вече е на трето място в света по брой на случаите на зараза с коронавирус, изпреварвайки Великобритания, сочат обновени данни на здравното ведомство на южноамериканската държава.

Броят на заразените за денонощие се е увеличил с 13 140 и е достигнал 254 220 души, при 247 706 в Обединеното кралство, съобщи американският университет "Джонс Хопкинс".

В Бразилия починалите са 16 792. Оздравели са 100 459 пациенти. Изясняват се причините за други 2 277 смъртни случаи, които също може да се дължат на коронавирус.

Епицентърът на заразата в Бразилия са щатът Сао Пауло и едноименната му столица, където живеят над 21 милиона души. В региона има над 63 000 заразени и повече от 4,8 хиляди починали.

Втори по брой на заразените е югоизточният регион Рио де Жанейро (26 665), следва Сеара (26 363).

Бразилия е на първо място сред латиноамериканските държави по брой на потвърдените случаи на зараза с коронавирус и свързани с него смъртни случаи.

За първи потвърден случай на зараза беше съобщено на 26 февруари, в деня след края на карнавала.

Заради епидемията на два пъти беше сменян министърът на здравеопазването. На 16 април, заради разногласия с президента Жаир Болсонаро относно стратегията на борбата с пандемията, поста напусна Луис Енрике Мандета.

На 15 май подаде оставка наследилият го Нелсон Тейш, който се противопостави на президента за използване на препарата хидроксихлорохин в ранни стадии на болестта.

По-рано министерството на здравеопазването прогнозира, че ситуацията ще се стабилизира до месец юли, през август ще започне постепенно забавяне на темповете на разпространение на инфекцията, а през септември ще има спад.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят