Бразилия навлиза в рецесия

Бразилия изпадна в рецесия през второто тримесечие на 2003 г., засилвайки натиска върху президента Луис Игнасио Лула да Силва да изпълни предизборното си обещание да създаде 10 милиона нови работни места в най-голямата страна в Южна Америка, предаде АП.

Брутният вътрешен продукт на Бразилия е намалял с 1,6 на сто през второто тримесечие на годината, приключило в края на юни. Тези данни са още по-неблагоприятни от прогнозите на анализаторите, които очакваха спад на БВП д 0,6 процента.

Промишленото производство през второто тримесечие на годината е намаляло с 3,7 на сто спрямо предходните три месеца, а обемът на земеделските продукти се е понижил с 1,2 на сто. Единствено износът бележи увеличение - 2,9 на сто за същия период.

Силва, бивш синдикалист, който пое президентския пост на 1 януари, е изложен на силен натиск да изпълни предизборното си обещание за много нови работни места, да овладее инфлацията и да понижи баснословно високите лихви в страната.

На 20 април Бразилската централна банка понижи намали лихвата по кредитирането до 22 процента спрямо предишното равнище от 24,5 на сто при поредното ѝ трето намаление през последните месеци. Въпреки това то все още е на прекалено високо равнище спрямо стандартите в развитите страни.

Безработицата през юли спадна до 12,8 процента спрямо 13 на сто през юни в страна с население от 170 милиона души. В момента инфлацията на годишна основа е 9,5 на сто - спад спрямо около 12 процента преди няколко месеца.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?