Бразилия откри нов вариант на коронавируса, подобен на южноафриканския

Бразилия откри нов вариант на коронавируса, подобен на южноафриканския

Бразилия е открила нов вариант на коронавируса, подобен на този, идентифициран първо в Република Южна Африка, обяви Димас Ковас, директорът на държавния институт за биомедицина Бутантан (Butantan), цитиран от Ройтерс.

Заразеният човек не е пътувал до РЮА.

Вчера Бразилия съобщи за рекордните 3780 смъртни случая за едно денонощие.

Здравните експерти са обезпокоени от южноафриканския вариант на коронавируса, като има въпроси доколко ефективни срещу него са досега разработените ваксини. В Бразилия се разпространява и идентифициран в страната вариант, който изглежда допринася за рекордния ръст на заразените в последно време.

Бразилия е втората най-тежко засегната от пандемията държава, като е изпреварвана само от Съединените щати по брой на заразените (съответно 12,664 милиона и близо 30,5 милиона) и на починалите (съответно над 317 хиляди и повече от 551 хиляди).

На този фон бразилският здравен регулатор одобри днес за използване в страната и ваксината на белгийската компания Janssen - подразделение на американската Johnson & Johnson.

Ваксинационната кампания в Бразилия започна през януари, като според критиците върви с бавно темпо. В страната се използват препаратите на британско-шведската компания AstraZeneca и на китайската Sinovac.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?