Бразилия поиска търговски компенсации заради влизането на България и Румъния в ЕС

Бразилия поиска търговски компенсации заради влизането на България и Румъния в ЕС

Бразилия смята, че е загубила пазарни дялове с влизането на България и Румъния в Европейския съюз и настоява пред Световната търговска организация (СТО) Брюксел да ѝ даде компенсации, съобщи в сряда бразилският вестник "Валор", цитиран от БТА. Вестникът се позовава на официални източници.

"Износът ни търпи загуби и ние искаме да решим проблема бързо", посочва бразилският представител  в СТО Клодоалду Угуенеи.

Загубите се дължат на факта, че България и Румъния, влизайки в ЕС, са задължени да прилагат вносните мита, валидни за общността, и квоти за внос, определени от Брюксел.

Бразилското говеждо месо се оказва вероятно най-силно засегнатият продукт за тези ограничения. Същото важи и за пилешкото месо и захарта, допълва икономическият вестник, цитиран от Франс прес.

Миналата година Бразилия е изнесла 80 000 тона говеждо месо за България и Румъния. От януари обаче този износ би трябвало да бъде съобразен с квотите за внос в ЕС, които са до 100 000 тона общо за бразилското месо.

Посланикът на Бразилия в СТО е изпратил списъка със засегнатите продукти в Брюксел, без да посочва точни данни за загубите на страната. Според вестник "Валор" Бразилия се надява да получи по-големи квоти или намалени мита за нейните продукти на европейския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?