Бразилия възобнови добива на уран

Единствената уранова мина в Бразилия

Добивът на уран и производството на концентрат U308 бяха възобновени в бразилския северо-източен район Каетите, щата Баия. Това съобщи министерството на минната промишленост и енергетиката на южноамериканската страна, цитирано от ТАСС.

Бразилия притежава всички технологии за производството на ядрено гориво и пълен ядрен топлинен цикъл. Това обаче не би имало голямо значение, ако не можехме да добиваме и обогатяваме уран, като пестим от внос и да създаваме работни места, както и източник на доходи за страната. Всичко това започва тук, в Каетите, заяви на официалната церемония по откриването на новата мина "Енжению" шефът на компанията "Индустриас нуклеарас ду Бразил" (Nucleares do Brasil INB) Карлос Фрейре Морейра.

Министърът на минната промишленост и енергетиката Бенто Коста Лима Лейте ди Албукерке Жуниор посочи, че възобновяването на работа на единственото такова предприятие в страната е първата стъпка по пътя на превръщането на Бразилия в износител на уранов концентрат. Той допълни, че според оценки на ООН и Международната агенция за атомна енергия делът на атома в световната енергетика ще нараства през следващите 30 години заради увеличението на търсенето на електроенергия и заради налагащото се намаляване на въглеводородните емисии.

Обемът на доказаните запаси от уран на Бразилия е достатъчен за производството на 244 788 тона концентрат. Основните залежи са в североизточните щати Баия, Сеара и Параиба, както и в югоизточния Минас Жераис, южния Парана и в Гояс, в централната част на страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?