Бразилски доброволец почина при изпитанията на британската ваксина срещу Covid-19

Бразилски доброволец почина при изпитанията на британската ваксина срещу Covid-19

Доброволец за клинично изпитание на ваксината за Ковид-19, разработвана от фармацевтичния гигант "АстраЗенека" и Оксфордския университет, е починал, съобщи бразилският здравен инспекторат "Анвиса", като се позова на данни, получени при разследване по въпроса, предаде Ройтерс.

"Анвиса", която регулира процеса на тестване в страната, обаче заяви, че пробите на ваксината ще продължат въпреки смъртта на доброволеца. Оксфордският университет също потвърди плановете за продължаване на тестванията. Според изявление на университета внимателна оценка на ситуацията е установила, че "няма тревоги за сигурността на клиничните изпитания".

Федералният университет на Сао Пауло, който координира провеждането на третата фаза на клиничните изпитания в Бразилия, съобщи, че доброволецът е бразилец, но не каза къде е живеел той.

Според СиЕнЕн Бразил доброволецът е бил на 28 години от Рио де Жанейро и е починал от усложнения от Covid-19.

Случаят доведе до спад на акциите на "АстраЗенека" с 1,7 на сто.

Бразилското федерално правителство вече обяви планове да купи британската ваксина и да я произвежда в своя биомедицински изследователски център "ФиоКруз" в Рио де Жанейро. Междувременно в държавния изследователски център "Бутантан" в Сао Пауло се извършват тестове на конкурентната китайска ваксина "Синовак".

Бразилия е втората страна в света по брой на починалите от Covid-19 след САЩ, с над 154 000 смъртни случая. Тя е трета по брой на регистрираните инфекции с вируса с над 5,2 милиона заразени, след САЩ и Индия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус