Бразилски прокурор обяви за незаконна процедурата за импийчмънт на Дилма Русеф

Дилма Русев

Главният прокурор на Бразилия определи като незаконна процедурата за импийчмънт на президентката Дилма Русеф и я окачестви като опит за преврат, породен от жаждата за отмъщение на някои противници на непопулярната лидерка, предаде Асошиейтед прес.

В разпалена защитна реч в долната камара на парламента Жозе Едуардо Кардозо заяви, че бразилският закон допуска импийчмънт само в много ограничени случаи, когато държавният глава е извършил тежко престъпление. Той добави, че случаят с Русеф не е такъв.

Срещу Дилма Русеф е задействана процедура, която евентуално може да доведе до свалянето ѝ от власт, по обвинение, че е нарушила фискалните закони, за да прикрие дупка в държавния бюджет.

Тази политическа криза идва в момент, когато Бразилия страда от най-тежката си икономическа рецесия от десетилетия, все по-широкомащабно разследване на корупция около държавната петролна компания Петробраз, епидемия на вируса Зика и подготовката за домакинството на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро от 5 до 21 август, отбелязва АП.

По думите на Кардозо задействаната процедура срещу Русеф е равносилна на "скъсване на конституцията" и е "абсолютно необоснована".

Според главния прокурор стремежът за сваляне на Русеф, която през 2014 г. бе преизбрана с минимална преднина за втори мандат, е отмъщение на противници на президентката, по-специално на председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня.

Куня е главната движеща сила зад процедурата за импийчмънт на Русеф. Той е обвинен в пране на пари в рамките на разследването на Петробраз и може да загуби поста си, ако бъдат доказани твърденията, че е дал лъжливи показания пред парламентарна комисия.

Долната камара на парламента трябва да гласува до средата на месеца дали Дилма Русеф да бъде свалена от власт. Русеф се нуждае от 172 гласа в 513-членната долна камара, за да спре процедурата. Ако не успее, което изглежда все по-вероятно, след като най-голямата бразилска партия се оттегли от управляващата коалиция миналата седмица, процедурата за импийчмънт ще продължи към Сената.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят