Бразилски съд свали обвиненията срещу “Шеврон“ за петролен разлив

Бразилски съд е свалил обвиненията срещу американската петролна компания “Шеврон“ (Chevron), подизпълнителя “Трансоушън“ (Transocean) и 17 техни служители заради причиняване на нефтения разлив в шелфа на страната през 2011 г., съобщи Ройтерс, цитирайки съобщения на дружествата.

Срещу “Шеврон“ и “Трансоушън“ бяха предявени административни и граждански претенции за нанесени щети в размер на 40 млрд. реала (20.4 млрд. долара) заради разлив на петрол от находището Frade по крайбрежието на щата Рио де Жанейро след авария през ноември 2011 г. Според Националната петролна агенция на Бразилия в Атлантическия океан са попаднали 3.7 хил. барела нефт, но компанията оцени теча на 2.4 хил. барела.

Сега прокуратурата е преценила, че замърсяването е било спряно бързо, почистено е и не е причинило забележими екологични щети.

Гражданското дело обаче остава отворено и по него наказанията може да стигнат общо 31 години затвор.

Заради инцидента бе спряна експлоатацията на находището.

През декември “Шеврон“ и бразилската прокуратура съобщиха, че са близо до споразумение по гражданското дело за плащане на 311 млн. реала (159 млн. долара) за компенсиране на щетите от замърсяването.

“Шеврон“ държи 52 проекта в компанията, разработваща находището Frade, бразилската “Петролео Бразилейро“ (Petroleo Brasileiro) или “Петробрас“ притежава 30%, останалите 18 процента са на “Фрейд Джапао“ (Frade Japao), принадлежаща на японските “Интекс“ (Inpex Corp) и “Соджиц“(Sojitz Corp). Срещу “Петробрас“ и японските компании обвинения не бяха повдигнати.

Споделяне

Още от Бизнес