Бразилските протести възобновени с блокада на пристанище

Бразилските протести възобновени с блокада на пристанище

Протестите в Бразилия бяха подновени точно преди срещата на президента Дилма Русеф с представители на демонстрантите, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

 

Шествие по една от основните магистрали, водещи до най-голямото бразилско пристанище в Сантос, на брега на щата Сао Пауло, е блокирало достъпа до порта. Протести е имало и в поне четири други щата, като с напредването на деня се очакват още демонстрации.

 

В столицата Бразилия канцеларията на Русеф съобщи, че президентът ще се срещне с представители на Движението за безплатно пътуване. Това е организацията, която предизвика първоначалните протести в Сао Паоло срещу поскъпването на билетите за градския транспорт.

 

Въпреки че увеличението бе отменено в няколко града, организацията казва, че ще продължи да се бори за целта си, която е безплатен обществен транспорт за всички.

 

Безпрецедентните за последните 20 години демонстрации в най-многолюдната страна и най-голяма икономика в Латинска Америка са насочени против широк кръг обществени проблеми. Основното искане е за политически реформи с цел овладяване на широко разпространената корупция.

 

Демонстрациите, които започнаха преди близо 10 дни в Сао Пауло, първоначално срещу поскъпването на билетите за обществения транспорт, обхванаха бързо цялата страна.

 

Във всеки един от 26-те щата е имало някакъв протест, като кулминацията бе в четвъртък, когато по улиците излязоха един милион души. Четвърт милион бяха демонстрантите в над 100 града в събота.

 

Протестите бяха съпътствани от по-малко насилие в сравнение с тези от по-рано миналата седмица.

 

Демонстрациите бяха чувствително по-малобройни вчера. Около 4 хиляди души проведоха шествие покрай прочутите плажове в Рио де Жанейро Копакабана и Ипанема. Неколкостотин човека демонстрираха в североизточния град Форталеза. Всички протести преминаха мирно.

 

Внезапната експлозия на недоволството в Бразилия свари неподготвени всички, включително популярния иначе президент Дилма Русеф. Това породи несигурност какво предстои в страната, която в момента е домакин на футболния турнир за Купата на конфедерациите, ще посрещне идния месец папа Франциск, след което ще приеме Световното първенство по футбол догодина и Летните олимпийски игри през 2016 г. (в Рио де Жанейро).

Споделяне

Още от Свят