Бразилските синдикати обявяват обща стачка и подкрепят протестите

Основните бразилски синдикати обявиха, че на 11 юли ще има обща стачка и за първи път от началото на масовите демонстрации в страната призоваваха за протестни действия, съобщиха световните агенции.

Стачката се свиква от петте най-големи синдикални централи в страната. Очаква се по-малки синдикати също да се включат. Бразилските синдикати обаче поясняват, че техният призив за обща стачка няма нищо общо с призива за парализиране на страната на 1 юли, който е отправен в социалните мрежи.

 

Очаква се бразилската президентка Дилма Русеф да внесе в парламента предложение за общонароден референдум за политическа реформа, без да настоява за създаването на учредително събрание, което да внесе промени в конституцията.

 

В понеделник по време на среща с бразилските губернатори Русеф предложи организирането на референдум, на който бразилците да кажат дали да се сформира учредително събрание.

 

Това предложение породи полемика в парламентарните кръгове в Бразилия, която показа пукнатини в управляващата коалиция. Специалисти по конституционно право и Адвокатската колегия на Бразилия също изразиха силни резерви към предложението за подобно събрание. Според тях само парламентът може да променя конституцията на страната.

 

Безпрецедентните за последните 20 години демонстрации в най-многолюдната страна и най-голяма икономика в Латинска Америка са насочени против широк кръг обществени проблеми. Основното искане е за политически реформи с цел овладяване на широко разпространената корупция.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?