Бразилските власти обвиниха в корупция най-богатия банкер в света

Бразилските власти обвиниха в корупция най-богатия банкер в света

Бразилската прокуратура повдигна обвинения срещу 77-годишния Джоузеф Сафра за участие в корупционна схема. Сафра е смятан за най-богатия банкер в света.

Според влиятелните списания "Форчън" и "Форбс" състоянието на Сафра достига над 18 милиарда долара, посочва Асошиейтед прес. Сафра е собственик на холдинга "Сафра груп", към който е и бразилската банка Банко Сафра.

Освен милиардера, притежаващ между другото и прочутия лондонски небостъргач "Мери Екс" с формата на корнишон, обвинения са повдигнати и срещу петима служители от "Сафра груп". Те са заподозрени в подкуп на чиновници с цел укриване на данъци. Според властите общата сума на дадените рушвети възлиза на 4,2 милиона долара, а финансистите са натрупали до момента дългове към държавата почти за 500 милиона.

"Престъпните намерения на групата са отразени в разнообразните разговори и разменени съобщения, приложени към обвинителния акт", заявяват прокурори. "Сафра груп"
определя обвиненията като безпочвени.

Банкерът Сафра е обвинен, че е дал съгласието си за плащането на над 4 милиона долара под формата на подкупи на данъчни одитори, уточнява Асошиейтед прес. В замяна на тези подкупи, одиторите е трябвало да намалят или анулират глоби, наложени на холдинга му за неплатени данъци, пояснява агенцията.

Според службата на Федералния прокурор на Бразилия Сафра е бил наясно с плана на изпълнителни директори в холдинга му да платят 4,25 милиона долара под формата на подкупи. Самият банкер не е бил директно замесен във воденето на преговори за плащането на тези подкупи, но записани разговори показват, че Жоао Инасио Пуга, бивш шеф в Банко Сафра е информирал милиардера за хода на преговорите. Самият Пуга е договорил схемата за плащане на тези подкупи.

Споделяне

Още от Свят