Бразилският Конгрес отхвърли обвиненията в корупция срещу президента

Мишел Темер

Долната камара на бразилския Конгрес гласува да бъдат отхвърлени обвиненията в корупция, предявени от прокуратурата срещу президента на страната Мишел Темер, с което го избави от изправянето пред Върховния съд на страната, предаде Ройтерс.

В заседанието, което продължи над 12 часа и се предаваше пряко по телевизионния канал "Глобо", за отхвърляне на обвиненията гласуваха 251 депутати, а за продължаване на разследването чрез предаването му във Върховния съд - 233-ма. Двама се въздържаха.

За да продължи съдебното следствие обвиненията срещу Темер трябваше да бъдат подкрепени от минимум две трети от членовете на долната камара, т.е. от 342-ма депутати от общо 513. В залата присъстваха по-малко от 500 депутати и скоро след началото на вота стана ясно, че противниците на Темер не могат да съберат необходимите им гласове.

Решението на камарата означава, че наказателното дело срещу държавния глава се замразява до изтичането на мандата му в края на 2018 г.

Депутатите от опозицията, които се стремяха да провалят заседанието, до последния момент се отказваха да регистрират присъствието си, макар и да се намираха в сградата от ранно утро. Някои от противниците на президента внесоха в заседателната зала плакати с лозунг "Долу Темер!"

Гласуването започна на фона на съобщението, че президентът е постъпил в болница заради урологичен проблем. По-късно обаче стана известно, че след извършеното му медицинско изследване той е бил изписан. Напускайки болницата, Темер отговори на въпросите на журналистите с една единствена фраза: "Цял съм".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?