Бразилският президент дал съгласие да бъде подкупен бивш парламентарен шеф

Мишел Темер

Бразилският вестник "Глобо" съобщи за запис на разговор, в който президентът Мишел Темер дал съгласие да бъде подкупен бившият председател на парламента Едуардо Куня, сега излежаващ 15-годишна присъда за корупция, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Темер дал съгласието си за подкупване на Куня в разговор на 7 март с Жоесли Батиста, един от собствениците на групата J&F, контролираща компанията за производство на месо JBS. Батиста направил запис на разговора. Той казал на Темер, че изплаща на Куня парични суми, с които купува мълчанието му.

Преди да бъде осъден на 15 години затвор за корупция в края на март, Куня бе един от най-влиятелните политици в Бразилия и главно действащо лице в процеса по отстраняване от власт на лявата президентка Дилма Русеф, след което президент стана Мишел Темер. "Трябва да продължиш да го подкупваш", казал Темер, цитиран от "Глобо".

В операцията "Експресно измиване", започнала като обикновено следствие през март 2014 г., бе разкрита широка корупционна мрежа в държавния петролен гигант Петробраз и компанията Одебрехт. Заради избухналия мегаскандал Върховния съд разреши да започнат 76 следствия срещу стотици политици от целия спектър.

Президентът Мишел Темер отрече да се е съгласявал да бъде подкупен евентуален свидетел в следствието за корупционния скандал. Темер призна в декларация, че се е срещнал в началото на март с Батиста, но каза, че разговорът му с него по никакъв начин не го злепоставя като президент, съобщи Ройтерс.

"Президентът Темер никога не е искал да се плаща за мълчанието на бившия депутат Едуардо Куня. Той не е участвал, нито е разрешавал действия с цел да се предотврати признание или съдействие на правосъдието от бившия депутат", гласи комюнике на президентството, цитирано от Франс прес.

Според "Глобо", бразилски опозиционен депутат е изпратил до председателя на долната камара на парламента Родриго Мая искане за импийчмънт на президента Мишел Темер заради записа, в който той дава съгласие да бъде подкупен Куня.

Споделяне

Още от Свят