След невижданите протести в страната

Бразилският президент обеща социални реформи

Бразилският президент обеща социални реформи

Разрастващата се вълна от антиправителствени протести в Бразилия принуди президента на страната Дишлма Русеф да обещае социални промени, след като недоволството ескалира в сблъсъци между демонстранти и полиция, предадоха световните агенции.

Принудената да отмени визитата си в Япония Русеф заяви в телевизионно обръщения към нацията, че неин дълг е да се вслушва в гласовете на улицата и да води диалог с всички страни. Тя каза, че правителството знае, че има много неща, които "могат да се направят по-бързо и по-добре", посочи, че Бразилия "е водила трудна борба, за да стане демократична страна". В същото време държавният глава обяви, че не може да толерира насилието, което упражнява едно малцинство от протестиращите, осъди актовете на насилие, помрачили най-големите протести в Бразилия от 20 години и обеща да запази обществения ред и собственост.

Социологическа анкета показа, че 84% от участвалите в нея протестиращи не подкрепят никоя конкретна партия, 77% са завършили средно или висше образование, над половината са на възраст под 25 години и всеки пети е студент или ученик.

За 71% това са първите протести, в които участват в живота си.

Запитани защо са на улицата, над половината посочват високите цени за билетите и 27% - защото искат по-добър транспорт, но 40% казват, че протестират срещу корупцията, а всеки четвърти - срещу политиците.

Споделяне

Още от Свят