Бразилският президент заплаши да действа извън рамките на Конституцията

Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро възрази срещу решение на Върховния съд за разследване на действията му и заплаши да предприеме ответни действия извън рамките на Конституцията, предаде Ройтерс, като отбелязва, че сблъсъкът между крайнодесния лидер и съдебната власт ескалира.

Изказването на Болсонаро беше направено, след като съдията от Върховния съд Алешандри де Мораис одобри разследване на неоснователните обвинения на президента, че електронната система за гласуване е уязвима за измами.

"Чрез фалшиви твърдения, разпространявани многократно в социалните мрежи, се формира дискурс за нелегитимност на демократичните институции, провокиращ групи поддръжници на президента към атаки срещу лица, представляващи тези институции, с цел свалянето им и замяна с други лица, споделящи политическите възгледи на привържениците на президента", се казва в съдебното постановление. Действията на президента могат да се разглеждат като нарушения на членове на Наказателния кодекс и бразилския Закон за сигурността на държавата, уточнява пресслужбата на съда.

"Това разследване не е в рамките на Конституцията, така че и антидотът също не е в рамките на Конституцията", заяви Болсонаро в социалните медии, без да уточнява естеството на заплахата си.

Президентът, когото мнозина очакват да се кандидатира за втори мандат през 2022 г., е заявявал неведнъж, че електронната система за гласуване е уязвима към измами, без да предостави доказателства.

Според негови критици Болсонаро, също като бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, всява съмнения преди евентуално поражение през 2022 година. Той вече е заплашвал да не приеме резултатите, ако системата не бъде променена. Бразилският държавен глава иска след всяко гласуване машината да отпечатва бележка, за да може гласовете да бъдат преброени физически. Предложение в тази насока е внесено в Конгреса на страната и се очаква да бъде гласувано от комисия днес, но според критици има малки шансове да бъде одобрено.

В момента гласуването в Бразилия е изцяло електронно.

Президентът призова поддръжниците си да излязат на улиците и миналия уикенд хиляди от тях проведоха протести в няколко града, изразявайки подкрепа за предложението му.

Споделяне

Още от Свят