Бразилският външен министър подаде оставка заради напрежение с Боливия

Министърът на външните работи на Бразилия Антониу Патриота подаде оставка след среща с президента Дилма Русеф, съобщи Асошиейтед прес.

Новият министър на външните работи ще бъде Луис Алберту Фигуейреду, който досега бе посланик в САЩ.

 

Патриота, който напуска поста си на фона на напрежението в отношенията с Боливия, ще оглави представителството на страната в ООН, посочи говорителка на президентството.

 

В събота от бразилското посолство в боливийската столица Ла Пас тайно бе изведен боливийският опозиционен сенатор Роджер Пинто Молина, който се укриваше в мисията над една година.

 

В операцията по прехвърлянето на сенатора, поискал убежище от Бразилия, са участвали бразилският шарже д'афер и двама морски пехотинци от охраната на посолството.

 

Заедно с Пинто Молина в два автомобила с дипломатически номера те изминали над 1500 км през боливийска територия, а след пресичането на бразилската граница използвали частен самолет, за да стигнат до столицата на страната град Бразилия.

 

Вчера Патриота заяви, че не е знаел за операцията.

 

Засега Боливия не е отправяла протести във връзка с тайното транспортиране на Пинто Молина.

 

"Бягството на сенатора не е нанесло и няма да нанесе в бъдеще вреда на двустранните отношения с Бразилия, които остават сърдечни", каза боливийският министър на комуникациите Аманда Давила Торес.

 

Пинто Молина твърди, че в родината му са започнали да го преследват, тъй като се опитал да разпространи информация за корупция и връзки с наркомафията сред боливийските правителствени кръгове.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?