Бразилското правителство замесено в скандал с хотел за секс

Номинираният за следващ министър на туризма в Бразилия е похарчил над хиляда долара от държавния бюджет, за да плати разходите на тържество в хотел, използван обикновено за сексуални контакти, разкри бразилски вестник, цитиран от Ройтерс.

В статия на първа страница в. "Ещаду де Сао Пауло" пише, че 80-годишният Педро Новаиш организирал партито в хотел "Пусада Карибе" през юни, докато е бил все още депутат в долната камара на парламента. Сметката за 2 156 реала (1 268 долара) Новаиш пратил на счетоводството на Конгреса, твърди вестникът.  

Хотелите, в които се плаща на двойка и на час, се използват за секс и са нещо обичайно в Бразилия. Вестникът помести снимка на стаята, наета от Новаиш - тя е с розови стени, има кръгло легло, басейн и сауна. 

"Ещаду де Сао Пауло" цитира Новаиш, който твърди, че е използвал парите от бюджета, за да настани в хотела съветници и политически съюзници. Той все пак признал, че не е било редно да праща сметката на Конгреса и описал действията си като "грешка, която ще бъде поправена".

Въпреки че в скандала е замесена второстепенна фигура в бъдещото правителство на президентката Дилма Русеф, бразилците са особено чувствителни към дори най-малките обвинения в корупция, откакто скандалът с купуване на гласове през 2005 г. едва не свали от власт президента Луис Инасио Лула да Силва, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?