Бреговете на Луизиана застрашени от екологична катастрофа

Нефт от огромния разлив в Мексиканския залив вече е достигнал бреговете на американския щат Луизиана, предадоха световните агенции. Районът е застрашен от колосално екологично бедствие.

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал поиска от министерството на отбраната да отпусне средства за мобилизиране на шест хиляди служители от Националната гвардия за почистване на замърсяването.

Дълги, тънки ивици нефт се наслагват по протежението на крабрежието, застрашавайки местната екосистема, включваща редки видове птици и морски видове. Части от нефтеното петно вече са стигнали и до устието на р. Мисисипи.

Вече са мобилизирани над 70 плавателни съда, десетки самолети и хеликоптери, и няколко хиляди граждански и военни специалисти.

Очаква се разходите за световните застрахователни компании, свързани с петролния разлив в Мексиканския залив, да достигнат 1.5 млрд. долара, съобщи компанията "Трансатлантик Холдингс", която е част от най-голямата американска застрахователна група "Американ интернешънъл груп". 

Анализатори от американската банка Джей Пи Морган от своя страна оцениха разходите за застрахователния бизнес на 1.6 млрд. долара. В тези суми обаче не са включени разходите от щетите, които се очакват по американското крайбрежие.

Специалистите не изключват екологичната катастрофа да засегне три щата.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?