Брекзит без сделка може да доведе до дефицит на стоки в британските магазини

Брекзит без сделка може да доведе до дефицит на стоки в британските магазини

Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение може да доведе до недостиг на продукти в британските магазини и до повишаване на цените според секторната организация Британски консорциум на търговците на дребно (BRC), цитиран от Би Би Си.

Търговски вериги предупреждават, че не могат да се запасяват в пресни храни и че Великобритания разчита много на ЕС в това отношение.

Предупреждението е отправено под формата на писмо от Британския консорциум на търговците на дребно, подписано от много от компаниите в сектора, включително Sainsbury’s, Asda, McDonald’s, KFC, Marks & Spencer, Lidl, Waitrose.

В писмото, до което Би Би Си е имала достъп, се посочва, че ще има значителни рискове в осигуряването на избор и качество на храни. Възможно е да настане хаос по пристанищата след 29 март.

Също така се призовават депутатите да работят заедно и спешно да намерят решение за избягване на сътресението от излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Документът използва оценката на правителството, според която превозът на товари през френското пристанище Кале може да спадне с 87 процента спрямо сегашното равнище, като под въпрос са поставени наличността и срокът на годност на много продукти.

В писмото се изразява безпокойство по повод митата, тъй като в момента само 10 процента от британския внос на храни е обмитяван по правилата на Световната търговска организация (СТО).

Ако Великобритания се върне към правилата на СТО, предупреждават търговците на дребно, цените на вноса ще се вдигнат изключително много, което пък ще окаже натиск върху цените на храните.

Според писмото близо една трета от хранителните продукти във Великобритания идва от ЕС.

През март ситуацията се изостря, тъй като тогава не е сезон за британското производство, се допълва в документа. В този период на годината 90 процента от марулите, 80 процента от доматите и 70 процента от дребните плодове като ягодите, продавани във Великобритания, са отгледани в други страни от ЕС, се отбелязва в писмото.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но все още няма споразумение, което да уреди условията на раздялата и бъдещите отношения, след като британският парламент отхвърли сделката, постигната от премиера Тереза Мей.

Утре се очаква британският парламент да гласува редица промени на плана на Мей, които пък биха могли да начертаят бъдещата посока на Брекзита, отбелязва Би Би Си. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа