Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брекзит: изходът още не се вижда

Обещаната от Тереза Мей оставка няма да събере подкрепа за сделката й, нито една от предложените от депутати алтернативи не събра мнозинство

1 коментар
Брекзит: изходът още не се вижда

Британският премиер Тереза Мей предложи да се оттегли от поста си, опитвайки да спечели подкрепа за сделката си за Брекзит, два пъти вече отхвърляна от парламента.

Депутатите междувременно поеха контрола върху политическия процес, опитвайки се да намерят изход от положението, но снощните необвързващи гласувания не очертаха ясна перспектива, защото нито един от предложените варианти не събра мнозинство.

Така изходът от процеса на Брекзит продължава да остава неясен, а всички опции продължават да стоят на масата.

Снощи единственото гласуване което събра необходимия брой гласове бе за удължаване на срока, предвиден за напускане на Европейския съюз. За промяна на датата на Брекзита, който трябваше да се състои на 29 март бяха подадени 441 гласа, срещу 105 "против". Така излизането на Великобритания от ЕС се отлага за 22 май или за 12 април. С което поне временно бяха избегнати куп юридически неразбории.

Миналата седмица ЕС даде възможност да се отложи излизането на Лондон от ЕС и ако до петък споразумението бъде одобрено, Обединеното кралство ще може да напусне съюза на 22 май. Ако ли не - Великобритания има време до 12 април да каже на ЕС какво смята да прави: да излезе без сделка, рискувайки да изпадне в икономически хаос, или да поиска по-дълго отлагане на излизането и да поеме курс към "по-умерен" Брекзит, или дори да остане в блока.

Обещание за оставка

Снощи премиерката Тереза Мей изигра и последната си карта - обещание да се оттегли, ако споразумението ѝ бъде одобрено, за да може нов премиер да води преговорите за бъдещите отношения с ЕС. Това вероятно ѝ е донесло още известен брой депутатски гласове, но по всичко изглежда, че не е разбило групата на хардлайнерите привърженици на Брекзит в собствената ѝ партия и не е променило мнението на северноирландските юнионисти.

Мей е казала вчера пред депутатите от своята Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако сделката ѝ за Брекзит бъде одобрена от парламента, предаде Ройтерс, като се позова на законодатели, присъствали на срещата.

Мей не е посочила конкретна дата, но е оставила впечатление, че ще се оттегли "доста скоро", каза един от тях. Според негов колега британската премиерка е говорила много емоционално.

Тереза Мей признала на срещата, че е налице желание "за нов подход, за ново лидерство" в следващата фаза от преговорите с ЕС, която ще определи бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. "Няма да преча", е заявила Мей, цитирана от своята канцелария.

От "Даунинг стрийт" 10 обещали на депутатите консерватори, че борбата кой да наследи Мей ще започне след 22 май, ако сделката за Брекзит бъде одобрена от парламента. Британската премиерка ще остане на поста, докато бъде избран нейният наследник.

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин разкритикува хода на премиерката. Обещанието, дадено от Тереза Мей на депутатите от нейната Консервативна партия, показва, че "нейните хаотични преговори за Брекзит са за управлението в партията, а не за принципи или за обществения интерес", написа той в Туитър.

С обещанието на Мей шансовете за приемане на споразумението се увеличиха, но недостатъчно. То не е убедило много подкрепящи Брекзит депутати да гласуват в подкрепа на сделката. Това заяви говорител на т. нар. Група за европейски изследвания, която обединява депутати консерватори, искащи Великобритания да напусне ЕС, предаде Ройтерс.

Според заместник-политическия редактор на в. "Таймс" Сам Коутс бившият министър на външните работи Борис Джонсън, отявлен евроскептик, е решил да подкрепи сделката. По оценки на източник от Групата за европейски изследвания около 40 депутати са променили позицията си и също ще гласуват в подкрепа на споразумението.

За да бъде одобрена сделката обаче, е необходимо общо 75 законодатели да направят това.

Ирландските юнионисти остават непреклонни

Решаваща е и ролята на северноирландската Демократична юнионистка партия, чиито депутати крепят правителството на Тереза Мей. Лидерката на партията каза в четвъртък, че нейните 10 депутати в парламента ще гласуват срещу споразумението за Брекзит и изобщо не са обсъждали възможността да се въздържат, предаде Ройтерс.

"Въздържане би било най-лошото нещо на света, защото по-този начин ти не показваш каква е позицията ти по най-важния въпрос на нашето време. Така че това изобщо не е опция", каза Арлийн Фостър за ирландската обществена телевизия.

Това решение на северноирландските юнионисти е нов сериозен удар за Тереза Мей, отбелязва Ройтерс. Един от водещите привърженици на Брекзит в партията на Мей, депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог, бе заявил малко по-рано, че някои от критиците на споразумението за развода с ЕС биха могли да го подкрепят, ако партията на Фостър се съгласи да се въздържи при гласуването.

Запитана дали нейната партия би подкрепила едно "по-меко" алтернативно споразумение за Брекзит, което запазва по-близки връзки между Великобритания и ЕС, Фостър каза, че най-важното нещо за партията е Северна Ирландия да не бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство.

"Ние искаме да видим Брекзит като реалност. Но само ако този Брекзит запазва целостта на Обединеното кралство - това е най-важното нещо", заяви тя.

Въпреки всичко правителството ще внесе споразумението за гласуване в петък

Британското правителство ще внесе утре за гласуване в парламента за трети път споразумението с ЕС за Брекзит, обяви лидерът на Камарата на общините и министър за връзките с парламента Андреа Ледсъм, цитирана от Франс прес.

"Проект за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз ще бъде внесен в петък", съобщи Ледсъм пред депутатите, които вече отхвърлиха този текст на две гласувания - през януари и в средата на март.

Още не е ясно дали председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще допусне трето гласуване, след като миналата седмица отказа с мотива, че парламентът не може да обсъжда в една парламентарна сесия за трети път един и същи текст, ако в него не са внесени съществени промени.

"Наясно сме, че всеки проект, внесен утре, трябва да бъде съобразен с решенията на председателя. Дискусията продължава", добави Ледсъм.

Ориентировъчните гласувания

Междувременно британските депутати отхвърлиха всичките осем алтернативни варианта за сделка за Брекзит, които бяха предложени за гласуване. Те бяха иззели от правителството контрола върху вчерашното заседание на парламента, за да се опитат да формират мнозинство по различни алтернативни варианти на процеса на излизане от ЕС и да намерят изход от задънената улица, в която се озоваха заради сделката на премиера Тереза Мей.

Кабинетът заяви още преди гласуванията, че действията на депутатите създават опасен прецедент с непредвидими последици, но обеща "да се ангажира конструктивно" с резултата от гласуванията. Министрите подчертаха обаче, че какъвто и план да договори парламентът, той трябва да е реалистичен и да подлежи на преговори с ЕС.

Депутатите можеха да подкрепят по желание повече от една опция, което се оказа недостатъчно за събиране на мнозинство. Ето какъв резултат събрахи гласуваните снощи предложения:

Излизане без сделка на 12 април: 400 против, 160 за.

Общ пазар 2.0 (усъвършенствана сделка от норвежки тип, която включва членство в общия пазар и митническо споразумение с ЕС): 283 против, 188 за.

Оставане в Европейската икономическа зона и влизане отново в Европейската асоциация за свободна търговия: 377 против, 65 за.

Митнически съюз: 272 против, 264 за.

Алтернативен план на лейбъристите за тесни икономически отношения с ЕС, включително всеобхватен митнически съюз и тясно обвързване с общия пазар: 307 против, 237 за.

Отказ от задействане на чл. 50, за да се избегне излизане без сделка: 293 против, 184 за.

Обществен вот (референдум) за одобряване на сделката на Брекзит, преди да бъде ратифицирана от парламента: 295 против, 268 за.

Управляем процес "без сделка", ако не бъде постигнато споразумение с ЕС: 422 против,139 за.

Както се вижда, две от предложенията загубиха с малка разлика и бяха близо до целта. Едното бе на ветерана консерватор Кенет Кларк за запазване на митническия съюз с ЕС, което получи 264 гласа срещу 272 против. Другото бе на лейбъристката Маргарет Бекет, която предложи всяко споразумение с Брюксел за напускане на ЕС да бъде подложено на общонароден референдум. То събра 268 гласа срещу 295 против.

По този повод в. "Файненшъл Таймс" отбелязва, че и двете предложения са събрали повече гласове, отколкото проектоспоразумението с Брюксел на Тереза Мей, отхвърлено два пъти от депутатите с по-голяма разлика. Според вестника това е все пак някаква индикация за посоката, в която се развиват настроенията сред депутатите.

Сега предстои опциите да бъдат стеснени и председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу да подложи на вот, вероятно в понеделник, ново индикативно гласуване само за две или три още по-синтезирани предложения.

Депутатите, които стоят зад тях, се надяват да се стигне до едно предложение, което да може да получи мнозинство в парламента, и след това правителството да бъде изпратено отново да преговаря с ЕС.

Ако междувременно (вероятно в петък) Тереза Мей не се реши на направи трети опит да прокара своя план за Брекзит и той като по чудо да вземе да спечели, отбелязва "Файненшъл таймс".

Сценарии и очаквания

Брекзит без споразумение на 12 април за момента е най-вероятният сценарий за Великобритания, заяви днес депутатът консерватор Оливър Летуин, цитиран от Ройтерс. "Мисля, че в един или друг момент ние трябва или да предложим някакво споразумение (с ЕС), или да намерим алтернатива, ако искаме да избегнем напускане (на Евросъюза) без споразумение на 12 април. Мисля, че за момента последното изглежда най-вероятно да се случи", каза пред Би Би Си Летуин - депутатът, който предложи поредицата от индикативни гласувания.

Ако Великобритания иска референдум или (парламентарни) избори, тя ще трябва да отложи Брекзит поне с няколко месеца, но не е ясно дали парламентът би гласувал толкова дълго отлагане, посочи той.

Според опозиционни политици единственият възможен път са предсрочни избори, които да пренаредят парламента и да разбият политическия блокаж. Лидерът на Шотландската национална партия Иън Блекфорд призова за парламентарни избори, за да се излезе от задънената улица в парламента: "Това е много сериозен момент за всички нас. Трябва да признаем, че този парламент през последните месеци се опита да намери изход от кризата около Брекзит, но се провалихме".

Тези, които са против Брекзит, не са се отказали от идеята за нов референдум за оставане в ЕС. Засега в парламента няма мнозинство за такъв вариант, но привържениците на нов референдум смятат, че общественото мнение се променя в тяхна полза. Печели подкрепа и така нареченият "ядрен вариант" - просто да се отмени Брекзитът.

"Който и да наследи Тереза Мей, ще трябва да разбере, че втори референдум е единственият път да се реши кризата около Брекзит", пише в. "Индипендънт" в редакционна статия. И добавя, че планираното оттегляне на министър-председателката променя малко неща по ключовия въпрос как Великобритания може да излезе от сегашните си трудности.

Три главни поуки

Вестникът резюмира три главни поуки от драмата, разиграла се през последните месеци.

Първо, ясно е, че в отношенията с Европа не можем да получим всичко, което искаме, защото тя също си има своите искания и "червени линии" и трябва да намерим компромис. Това е дипломация, а не "капитулация", както твърдят брекзитърите, посочва "Индипендънт".

Второ, има огромна разлика в силите между Обединеното кралство и един икономически и политически блок, който е около 10 пъти по-голям, и ние разчитаме на него за половината от износа ни.

Трето, едни нови парламентарни избори с нов лидер на консерваторите няма да реши почти нищо по европейския въпрос. Почти всички "смутители" и сегашни фракции ще си останат на сегашните места. Предизборната битка така или иначе ще се води води по други въпроси, а не относно ЕС.

"Най-вероятният резултат отново ще бъде парламент без ясно изразено мнозинство и без промяна на кръга от проблеми, в който се въртим сега. Пак няма да има обществен консенсус по онова, което се прави сега в името на избирателите, независимо дали премиер ще бъде Борис Джонсън, Доминик Рааб, Джереми Корбин, Чука Умуна или мечето Падингтън", заключава "Индипендънт".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. перо
    #1

    Едно време четох, че за да намалят броя на самоубийците в Лондонското метро сменили надписа "няма изход" с друг - "изходът е на обратната страна"...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.